Afbeelding
Foto:

Ingezonden

Afval scheiden
meer belonen

“De noodgedwongen ophoging van de afvalstoffenheffing heeft de laatste weken tot veel discussie geleid in Albrandswaard. Ik begrijp de commotie en wil met deze brief uitleggen hoe het afvalbeleid tot stand is gekomen en hoe GroenLinks Albrandswaard in deze discussie staat.

De wereld kampt met een afvalprobleem. Je kunt het zien aan de plasticsoep in de Stille Oceaan, dode Noordzeevogels met magen vol plasticresten en zwerfvuil dat overal om ons heen slingert. Tot voor kort steeg de hoeveelheid restafval in Albrandswaard, in tegenstelling tot de landelijke trend. Al dit restafval moet worden verbrand en de kosten hiervan, o.a. door verhoging van de verbrandingsbelasting, nemen snel toe.

Om de urgentie van dit probleem te benadrukken, diende ik kort na mijn verkiezing tot raadslid in 2018 een (unaniem aangenomen) motie in. Hierin riep ik het college van B&W op met een ambitieus afvalstoffenbeleid te komen. Zodat de eerder afgesproken doelstellingen van max. 100 kilo restafval per inwoner en een afvalscheidingspercentage van 75% (jaar 2020) zouden worden gehaald en bovendien de kosten niet uit de pan zouden rijzen.

In september 2019 vond de besluitvorming in de gemeenteraad plaats. Het college had vier varianten uitgewerkt. Het college adviseerde ‘variant vier’, dat de beste resultaten had op het gebied van afvalreductie en -scheiding én bovendien de laagste kostenstijging voor inwoners. Namens GroenLinks steunde ik variant vier, evenals het CDA en Stem-Lokaal.
De VVD, EVA, Leefbaar Albrandswaard en NAP dienden echter om hun moverende redenen een amendement in, waardoor de invoering van ‘variant twee’ werd afgedwongen. Deze ‘variant twee’ heeft sinds invoering gelukkig gezorgd voor minder afval, maar het resultaat in 2020 was met 183 kilo restafval per inwoner en een afvalscheidingspercentage van 66% nog steeds niet op orde. Daarom stijgen de kosten aanzienlijk en zijn de kosten in de BAR-gemeenten niet gelijk, omdat bijvoorbeeld in Barendrecht wel is gekozen voor ‘variant vier’.

De afvalstoffenheffing wordt in zijn totaliteit opgebruikt voor de verwerking van afval. Een verlaging kan alleen tot stand komen door óf het beter scheiden en minder aanbieden van restafval óf een boekhoudkundige truc waarbij geld uit een andere pot wordt gebruikt om het bedrag te dempen. Alhoewel de tweede optie aanlokkelijk lijkt, is het geen structurele oplossing.

De echte oplossing ligt in het benaderen van het afval als grondstof en het consequent scheiden hiervan. Wat GroenLinks betreft moeten de variabele kosten in de toekomst dan ook een groter deel moeten uitmaken van de heffing, zodat het financieel aantrekkelijker wordt nog meer te scheiden en minder restafval aan te bieden. Op deze manier pakken we het afvalprobleem écht aan. Dat is goed nieuws voor onze portemonnee, maar vooral ook voor onze leefomgeving en natuur.”

James Scharink

Fractievoorzitter GroenLinks Albrandswaard 


Opgepast: 'Deze stoel is bezet hoor!'

ALBRANDSWAARD - ‘Deze stoel is bezet hoor!’, schreef Bertina Hurrell bij deze foto van Schotse Hooglanders. Het lijkt verstandig om daar niet met het dier over in discussie te gaan.

Heb je ook een bijzondere foto gemaakt in Albrandswaard? Stuur hem naar de redactie van De Schakel:
redactiealbrandswaard
@barlokalemedia.nl