Afbeelding
Foto:

INGEZONDEN

Lichtjes bij de oorlogsgraven

Zoals aangekondigd in de vorige Schakel, zou het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard, afdeling Rhoon dit jaar voor de eerste keer meedoen met het plaatsen van lichtjes op oorlogsgraven.

Drie leden van het comité namen deze taak op zich. Om 5 uur in de vooravond van kerstavond ontstaken ze op gepaste afstand van elkaar de kaarsjes en plaatsten deze bij de drie algemene Herdenkingsmonumenten. Het was een bijzonder moment. Het had iets speciaals en onze eerste reactie was “wat mooi is dit”. Dat ene kaarsje maakte net het verschil. Het feit dat er niet alleen aandacht op 4 mei is voor alle oorlogsslachtoffers uit welke oorlog dan ook maar ook met kerst. 

We vervolgden onze route naar de graven van de slachtoffers van Het Sluisje. 

Bij de graven van Cornelis Barendregt, Johannes Kouwenhoven, Leendert Kouwenhoven, Jacob de Raadt, Leendert Hendrik Spoormaker, Leendert Hendrik Spoormaker en Johannes Hendrik van der Wagt ontstaken we de overige lichtjes. De combinatie met de prachtige lucht na de zonsondergang en de serene stilte op de begraafplaats zorgde voor een bijzondere sfeer.

Op dat moment waren we het er unaniem over eens…. dit wordt een nieuwe traditie voor het Comité opdat alle oorlogsslachtoffers nooit vergeten zullen worden.

Yvonne van Hilten