Het comité zorg ervoor dat de lichtjes zullen branden.
Het comité zorg ervoor dat de lichtjes zullen branden. Foto:

Lichtjes op de oorlogsgraven

ALBRANDSWAARD - Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum, Friesland het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook-actie op met de gedachte dat als 15 tot 20 mensen dit zouden doen, dat heel mooi zou zijn. Maar dat liep anders…. de actie op Social Media, werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk en op kerstavond brandden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij de oorlogsgraven. Het was de start van een nieuwe Nederlandse traditie. 

Ondertussen zijn er overal in het land stichtingen opgericht om met name de grote erevelden met honderden tot duizenden graven van een lichtje te voorzien. Maar ook vaste en trouwe groepen mensen of schoolklassen met hun onderwijzer die belangeloos enkele of meerdere graven verlichten. Sinds enkele jaren worden ook in België, Frankrijk en Duitsland lichtjes geplaatst op de oorlogsgraven. 

In 2019 brandden er al op 445 locaties lichtjes. Het streven was om in het jaar van de 75ste verjaardag van de bevrijding ruim over de 500 locaties heen te gaan. Maar toen was daar de corona-pandemie die roet in het eten gooide. Diverse locaties werden niet verlicht. Het kon gewoon niet en dat was heel begrijpelijk. Ook enkele grote erevelden met soms duizenden graven moesten gedwongen hun organisatie staken. Maar toen werd het kerstavond. Soms in het diepste geheim en na overleg met plaatselijke overheden werden met een handjevol mensen én inachtneming van de RIVM regels de grote velden toch verlicht. Een quote van één van de lichtjesplaatsers: ,,Het kon gewoon niet anders, het moest!” Door deze acties werden er toch 14.412 graven op ruim 375 locaties voorzien van lichtjes.

Dit jaar sluit ook de Gemeente Albrandswaard zich aan bij deze mooie actie. Het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard, afdeling Rhoon zal er samen met Burgemeester Jolanda de Witte voor zorgen dat de lichtjes bij zowel de monumenten als bij de graven van de slachtoffers van Het Sluisje zullen branden.