Registratie nieuwe partijen vóór 20 december

ALBRANDSWAARD - Op 14, 15 en 16 maart kiezen de inwoners van Albrandswaard opnieuw de leden van de gemeenteraad van Albrandswaard voor de periode van 2022-2026. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk voordat het zover is? Op 20 december moeten alle nieuwe politieke partijen die deel willen nemen aan de verkiezingen dit aan de gemeente Albrandswaard laten weten. Iedereen kan een partij oprichten. Om deel te nemen aan verkiezingen moet een partij wel aan een aantal eisen voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in de Kieswet. 

Als men met een nieuwe politieke partij wil deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, dan moet men de naam van deze partij registreren. 

Waarborgsom
Partijen moeten ingeschreven staan bij de kamer van koophandel. Bij registratie bij de gemeente als deelnemende partij moet deze een waarborgsom van 112,50 euro betalen aan het centraal stembureau van de gemeente. Dit bedrag wordt teruggegeven als de partij bij de aankomende verkiezing een geldige kandidatenlijst inlevert. Bij het registratieverzoek is het belangrijk dat deze is ingediend door de hiertoe bevoegde bestuurders. Wie dat zijn, blijkt uit de statuten en het uittreksel van de Kamer van Koophandel.

Vereisten voor de registratie
Uiterlijk op 20 december 2021 moet het registratieverzoek afgerond zijn en ingediend bij het centraal stembureau. Daarna wordt de nieuwe partij aan de kandidatenlijst en aan het stembiljet toegevoegd. Bij het registreren nemen de bestuurders van de partijen het volgende mee: Een registratieverzoek; (model G1-1), de statuten van de partij (vastgelegd in een notariƫle akte), een gewaarmerkt bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een bewijs van betaling van de waarborgsom. En een verklaring van de groepering waaruit blijkt wie als gemachtigde of plaatsvervangend gemachtigde is aangewezen, bevoegd tot het inleveren van een kandidatenlijst. (model H3-1 of H3-2)

Alleen als partijen aan alle eisen hebben voldaan, kunnen zij deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen met de personen die op hun kieslijst staan. Deze partijen vindt men terug in het Kieskompas. Dit is in februari beschikbaar en dit kan helpen bij het bepalen van de keuze voor een gemeenteraadslid en zijn of haar partij.