Voorlopig ontwerp Poort van Buijtenland besproken

ALBRANDSWAARD – Het Buijtenland van Rhoon krijgt een mooie entree, de Poort van Buijtenland. Landschapsarchitect Peter Verkade lichtte het voorlopig ontwerp hiervoor maandagavond toe in de commissie Ruimte.

De randen van de Poort van Buijtenland zijn eigendom van de stichting ARK, die met deze grond spontane natuurontwikkeling nastreeft. ,,Zodra je onder de Rode Boog door gaat, kom je in een fascinerend gebied, waar de natuur vrij spel heeft”, vertelt Peter Verkade. ,,Mede vanwege de hoogteverschillen kom je in een andere wereld. Je betreedt dan een parkachtige strook, die uitzicht geeft op het agrarische landschap van het Buijitenland van Rhoon. De Poort heeft goede verbindingen met Portland en de Rhoonse Baan. Er komen meanderende (fiets)paden, maar ook laarzenpaden. We kaderen het landschap in met Schotse stapelmuurtjes. Ook is er ruimte voor de langste insectenwand van Nederland.”
In het plan zijn drie recreatie-erven ingetekend, waarvan er één al invulling heeft gekregen. Aan de Koedood komt een iconisch gebouw, dat binnen en buiten met elkaar verbindt. Daarin worden een informatievoorziening, horeca en het kantoor van de Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon gevestigd. Ook komt er ruimte voor activiteiten of evenementen, of de verkoop van streekproducten. Verder zijn er fietsen en kano's te huur en komt er een natuurspeelplaats.
,,Voor de andere twee erven zoeken we nog marktinitiatieven, zoals de herbouw van molen 't Hert, een museum, kinderboerderij of gedenkbos. We gaan bekijken wat hier wel en niet past.”
PvdA, NAP, CDA en EVA pleitten voor molen 't Hert. ,,Wij hebben het geld niet”, reageerde wethouder Schneider. EVA en CDA spraken zorgen uit of het niet te massaal wordt. ,,Bij de Poort moeten auto's parkeren, je kunt dan te voet, op de fiets of in de kano verder”, aldus Verkade.