Vervolg van voorpagina

Minimabeleid

,,Dat wil niet zeggen dat ze ook automatisch geld krijgen. Ze moeten wel eerst aangeven waarvoor ze het geld nodig hebben”, legde wethouder Mieke van Ginkel uit.

Ook raadt de kinderombudsman aan om het kindbudget en het bedrag voor schoolkosten samen te voegen tot één besteedbaar budget. Ook ouders en kinderen in een traject schuldhulpverlening zouden toegang moeten krijgen tot Meedoen.

De VVD waarschuwde om de inkomensgrens niet steeds verder op te rekken. ,,En is het wel verstandig om het kindbudget en de schoolkostenregeling samen te voegen? Onderwijs is belangrijk, dus het geld van de schoolkostenregeling moet daaraan besteed worden”, zei Jolanda Ram (VVD). Ook automatisch toekennen lijkt de VVD niet verstandig. ,,Je hebt dan geen contactmoment meer met die gezinnen.”

CDA en GroenLinks waren zeer positief over het plan. CDA benadrukte om te kijken naar het feitelijk besteedbare inkomen. GroenLinks vroeg of de toegankelijkheid kan worden vergroot door een gesprek met een ambtenaar. ,,Voor ondersteuning is dat altijd mogelijk”, reageerde de wethouder. ,,Maar we willen processen stroomlijnen, daarom moet je de aanvraag online of op papier doen.”

Brand in cel

POORTUGAAL - Dinsdagmorgen is er brand uitgebroken in een cel van tbs kliniek De Kijvelanden. De persoon van wie de cel is, wilde niet meewerken en daarom werd het arrestatieteam en het quick response team van de brandweer ook opgeroepen. De brandweer had het vuur snel onder controle. Voor zover bekend zijn er geen ernstige gewonden.
Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. Patiënten mogen roken op de kamer, dus vuur is niet verboden.