INGEZONDEN

Duurzaamheidsprijs – wat een sof

Namens de Bomenridders Albrandswaard was ik afgereisd naar Het Kruispunt in Barendrecht waar tijdens een “BAR-talk” (https://bar-talk.nl/) de Duurzaamheidsprijs zou worden uitgereikt voor initiatieven in de 3 BAR-gemeenten. Als Bomenridder Albrandswaard waren met mij aanwezig de juryleden die de inzendingen voor onze gemeente hadden beoordeeld (uit het Energie Collectief Albrandswaard). Een onderhoudend en informatief programma werd voorgeschoteld.

Tot de prijsuitreiking kwam en de presentator doodleuk vermeldde dat de jury had besloten géén prijs aan Albrandswaards toe te zullen kennen omdat het dossier onvoldoende uit ontwikkeld was, dat de inzenders daarover waren gebeld met het verzoek beter uit te leggen wat er met die 2500€ gedaan zou gaan worden en ze de inzenders verzochten volgend jaar weer een poging te wagen. Totale verbijstering bij ondergetekende uiteraard en ook bij de jurydelegatie van Albrandswaard die hiervan ook niets wist.

Een desillusie van de bovenste plank, temeer daar er vervolgens bij Ridderkerk en Barendrecht wel twee prijswinnaars werden geannonceerd, terwijl dat gewoon commerciële bedrijven waren (hoveniersbedrijven) met elk een commercieel plan. Waar dus ons initiatief, ingediend door vrijwilligers van de Bomenridders betreffende een herinneringsbos bij de 6 ha Poort Buijtenland van Rhoon, dus NIET gehonoreerd werd. Om onbekende redenen, want een toelichting en gesprek over de “mankementen” in ons voorstel hebben we nooit gehad. 

Hoe kan een Gemeente ooit serieus worden genomen als het zo met zijn vrijwilligers omgaat. Waar je hoopt op waardering en ondersteuning voor dit breed gedragen idee blijkt daar in de praktijk totaal geen invulling aan te worden gegeven.
Albrandswaard heet in naam (en vooral in verkiezingstijd) een groene gemeente te zijn maar is dat verre van. Al jaren kunnen we geen Boomfeestdag voor de scholen organiseren omdat de gemeente nergens een stukje grond heeft om nieuwe bomen te kunnen planten.

De Bomenridders hebben tot op de dag van schrijven nog steeds geen persoonlijke verklaring van de wethouder duurzaamheid.

Wim Gé Warnaar
Stichting Bomenridders Albrandswaard