Archieffoto 't Veerhuys.
Archieffoto 't Veerhuys. Foto:

INGEZONDEN: Sloop ’t Veerhuys

Eindelijk kunnen we, namens het parochiebestuur van de Sint Willibrorduskerk, bekendmaken dat de sloop van de restanten van ’t Veerhuys binnenkort gaat beginnen. Op maandag 8 november gaat er daadwerkelijk gesloopt worden, waarbij de gevelsteen met Aloysiusschool en de sculptuur met Veerhuys bewaard zullen worden.

Op de gevel staat het nog steeds: Sint Aloysius school, dat was het gebouw sinds de opening in 1923. Ze deed dienst tot 1959; toen werd de nieuwgebouwde Don Bosco-school aan de Dorpsdijk in gebruik genomen. Het oude gebouw werd door de Sint Willibrorduskerk teruggekocht met de bedoeling het voor jeugdwerk geschikt te maken, want het houten jeugdhonk op, wat nu de parkeerplaats is, had de tand des tijds niet geheel doorstaan. Het langzame raderwerk van de verschillende officiële instanties begon te werken: bisdom, parochie, provincie, gemeente. Toen de gemeente, na lang overleg met een subsidie kwam, kregen eindelijk plannen vorm om van de leegstaande Aloysiusschool een nieuw ontmoetingscentrum te maken.
Onder de Willibrordus parochianen bleken een hoop deskundige vrijwilligers te zijn; van de oude school bleven alleen, naast de fundamenten, de voor- en achtergevel bestaan. De rest werd op zaterdagmiddagen en in de avonden omgetoverd tot ’t Veerhuys. Op 18 september 1976 werd het plechtig geopend. Eerst in eigen beheer door vrijwillige parochianen, later werd het beheer, om zeer praktische redenen, uit handen gegeven. In de loop der jaren zijn er vele parochiebijeenkomsten geweest.

Tot in de nieuwjaarsnacht van 2019, bijna 3 jaar geleden alweer, een verdwaalde vuurpijl ervoor zorgde dat er brand uitbrak en ’t Veerhuys als onherstelbaar beschadigd werd beschouwd. Net als toen begon het langzame raderwerk van de verschillende officiële instanties te werken: bisdom, parochie, provincie, gemeente en verzekering … 

Uiteraard heeft men in de Willibrorduskerk behoefte aan ruimte om mensen te ontvangen, bv. met de maandelijkse koffieochtenden, maar ook om bv. na een uitvaart de familie netjes de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten. En om ook andere bijeenkomsten te kunnen organiseren. Maar dat hoeft niet in een nieuw Veerhuys. Het parochiebestuur is plannen aan het ontwikkelen om aan de bestaande koffiekamer in de pastorie, naast de kerk, ruimte te scheppen door een aanbouw voor zulk soort bijeenkomsten, met de faciliteiten zoals een goede keuken, voldoende toiletten enz.

Na het groot onderhoud aan de kerk, met o.a. de nieuwe leitjes op het dak, na de daadwerkelijke sloop van 't Veerhuys is dit het volgende project om ook in de toekomst de Willibrorduskerk te kunnen blijven gebruiken. We houden u op de hoogte