Na vallen weer durven opstaan en doorgaan

ALBRANDSWAARD - Op woensdag 17 november zullen Fysiotherapie Rijnmond, SPAL en Welzijn Albrandswaard samen een informatiemiddag organiseren over Vallen en de oorzaken hiervan. Deze bijeenkomst zal worden gehouden in de gymzaal in Poortugaal, Albrandswaardseweg 29 van 14 tot 15.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst wordt een presentatie gegeven door Pieter Reitsma, valpreventietherapeut in samenwerking met Aad Wijntjes van SPAL en Yvonne Schults en Mandy van der Heiden, respectievelijk Ouderenadviseur en Buurtsportcoach van Welzijn Albrandswaard.

Onder senioren is vallen een groot probleem met vaak ingrijpende, persoonlijke, maatschappelijke en financiële gevolgen. Jaarlijks vallen ongeveer één miljoen 65-plussers. Dat komt neer op 1 op de 3 65-plussers. Bij 80-plussers spreken we zelfs over 50 procent. Soms met ernstige gevolgen waar men zeker op oudere leeftijd vaak moeilijk van herstelt. Gezien de vergrijzing in Nederland wordt er verwacht dat het aantal valincidenten toe zal nemen. 

Vallen heeft negatieve gevolgen voor de mobiliteit, zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de mens. Wat vaak leidt tot valangst en inactiviteit. Het risico om te vallen wordt vaak groter door verval van kracht en/of coördinatie. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van valpreventie. Uit onderzoek komt naar voren dat er tot 40 procent minder valincidenten optreden bij mensen die het individuele oefenprogramma Otago hebben gevolgd. 

Vallen kan heel veel oorzaken hebben en tijdens deze informatiemiddag zullen ze door middel van een presentatie deze oorzakelijkheden presenteren. 

Tijdens deze presentatie zullen ze ook uiteenzetten wat men zelf kan doen om het valrisico te verminderen. De oplossingen zijn heel breed te benoemen. Van meer bewegen en meer gericht oefenen op kracht, evenwicht en balans, tot vaker de ogen controleren, beter kijken naar de bijwerkingen van medicijnen en juist gebruik van hulpmiddelen.

Men kan zich aanmelden voor deze bijeenkomst via Welzijn Albrandswaard, telefoon 010-5018322. Er kunnen maximaal 40 mensen aanwezig zijn. Bij meer interesse worden mogelijk meer sessies ingepland.