De opening werd verricht door Burgemeester Jolanda de Witte en de commissaris van de Koning, Jaap Smit.
De opening werd verricht door Burgemeester Jolanda de Witte en de commissaris van de Koning, Jaap Smit. Foto:

Opening Huis van Albrandswaard

RHOON - Het Huis van Albrandswaard is al even in bedrijf, maar werd zaterdag 2 oktober officieel geopend. Er werden verschillende toespraken gehouden door onder andere burgemeester Jolanda de Witte en de Commissaris van de Koning Jaap Smit. De opening ging samen met een rapnummer van Yellow, dat speciaal geschreven is over Albrandswaard. 

,,Voor u staat een trotse burgemeester. Ik ben trots omdat we hier in het prachtige Huis van Albrandswaard samen zijn om samen de opening hiervan te vieren", begon de burgemeester haar speech. ,,Het was een project uit het boekje. Binnen budget en volledig volgens de doelstellingen die we ons gesteld hadden."
Verderop in haar speech zei ze: ,,Het Huis van Albrandswaard is veel meer geworden dan zomaar een gebouw. Het is de plek waar al onze inwoners terecht kunnen voor hun rijbewijs of paspoort, voor het vieren van de liefde voor hen die trouwen. Dit Huis van Albrandswaard is voor onze inwoners het huis van de democratie. En wij konden hier nog een stap verder gaan want dit is ook de plek waar onze inwoners de zorg krijgen die ze nodig hebben. Alle maatschappelijke partijen zijn hier te vinden. Zichtbaar en op de centrale plek midden in ons dorp. Kortom, dit is de plek voor onze inwoners om deel te nemen aan onze samenleving op veel verschillende manieren. Het gebouw nodigt iedereen gemakkelijk uit want er zijn geen drempels om binnen te komen. En zo moet het ook zijn voor onze inwoners."

Er waren drie pijlers waar het Huis van Albrandswaard aan moest voldoen. Inclusiviteit, Duurzaamheid en locatie. Architect Maurits Algra: ,,Door de locatie heeft dit gebouw een sleutelpositie. Het Kasteel van Rhoon aan de ene kant. Het huis van Albrandswaard is daarmee de brug geworden tussen de twee dorpsdelen in Rhoon. Dat idee hebben we gebruikt. We wilden het gebouw optillen. Daarom hebben we een ontsluiting op de Viaductweg gemaakt via een loopbrug. Zo komt het gebouw dicht bij de gebruikers."

,,Ik zie een trap is altijd een barrière. Omdat de nadruk lag op openheid en samenwerken wilden we geen hiërarchie creëren en dus de trappen achterwege laten. Daarom zijn alle werkruimtes van de ambtenaren, het college, de raad en het publiek van een gelijk gewicht. We hebben veel glas gebruikt in en om het gebouw. In een oogopslag kun je zien wie er in het gebouw is. De raad ziet het sportcafé, ambtenaren zien de raad. Iedereen kan heel snel in gesprek en elkaar opzoeken. Door alles op een niveau te brengen bevorder je de inclusiviteit. Je ziet mensen aan het werk. Van buiten naar binnen maar ook binnen het gebouw zie je overal door heen. Er zijn geen hokjes. Je ziet dat iemand er is. Je zoekt contact, er is interactie."

,,Vanuit duurzaamheid hebben we de gevel aan zuidkant naar binnen laten springen. Zo is er geen directe zoninstraling op zuidkant van het gebouw. Daardoor is er minder energie nodig om het gebouw te koelen. Natuurlijk zijn er zonnepanelen en bij regen wordt het regenwater opgeslagen in een waterbuffer. Het groene dak wordt bewaterd met het opgeslagen regenwater. En het water op het dak zorgt dat het dak koel blijft. Het gaat de oververhitting tegen. En daarmee is er weer minder stroom nodig voor het klimaatsysteem in het gebouw."