Brocante, rondleiding, muziek en expositie

RHOON - Op 12 september opent het Kasteel van Rhoon haar deuren voor deelname aan de landelijke Monumentendag. Het thema is dit jaar “Mi casa es su casa”, of vrij vertaald ‘Mijn monument is jouw monument’. Met dit thema sluiten ze aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’.

Allereerst zijn er natuurlijk rondleidingen door dit monument. Deze worden in groepen van vier keer acht personen door vier gidsen gegeven om 11 en 14 uur. Reserveren en een toegangsbewijs hiervoor aanschaffen is vanwege de corona-regelgeving verplicht. Zie hiervoor de website https://www.stichting-kasteelvanrhoon.nl/agenda.php en op de datum van 12 september de twee agendapunten “Rondleidingen OMD”.

Verder zijn er deze zondag een aantal optredens van het Dick de Graaf kwartet, een jazzformatie die o.a. stukken van zijn nieuwe album “Festive” ten gehore zal brengen. 

Naast muziek is er ook de tentoonstelling op de Klokkezolder van het fotografencollectief “Nomads of Sehnsucht”. Zij tonen in een expositie de associaties en verlangens die opgeroepen worden door het begrip ‘kasteel’.  

Tot slot is er (afhankelijk van het weer binnen of buiten) een Brocantemarkt. Brocante is het Franse woord voor vlooienmarkt, la Brocante. Voor brocante items gelden minder regels qua leeftijd, maar vaak komen zij net als vintage items uit de periode van 1920 tot 1980. Het verschil tussen vintage en brocante zit hem in de staat van het product. Een doorleefd uiterlijk is kenmerkend voor brocante items, terwijl er van vintage items juist wordt verwacht dat zij in gave staat zijn.