Afbeelding
Foto:

Vogels kijken in het Buijtenland

door Arco van der Lee

ALBRANDSWAARD – De polders tussen Barendrecht en Rhoon zijn een paradijs voor vogels en vogelaars. Dat blijkt tijdens een wandeling met Arjan Molenaar, die hier regelmatig met kijker en camera te vinden is.

Samen met zijn vrienden Wietse de Frel en Erik-Jan Visser gaat Arjan Molenaar graag op zoek naar bijzondere vogels in de Zegenpolder, de Portlandpolder en de Molenpolder. Samen vormen die polders het Buijtenland van Rhoon. In het gebied wordt zowel aan landbouw als aan natuurbeheer gedaan. 

Hek

Na over een hek van het Waterschap te zijn geklommen lopen we de polder in. Op het eerste gezicht lijken er deze ochtend weinig vogels op de akker en in de lucht te zijn. Maar dat blijkt een misverstand. Het gesprek met Arjan wordt regelmatig onderbroken door zijn enthousiaste waarnemingen.

“Kijk! Drie grauwe ganzen hier boven ons. En daar boven de bomen vliegen drie aalscholvers.”

“Dit jaar zijn we veel bezig geweest met kieviten”, vertelt Arjan. In het Buijtenland wordt geprobeerd om het broedsucces van de kievit te vergroten. “Wij zoeken op de akkers de nesten op en markeren ze voor de boeren. Dat heb ik heel veel gedaan met mijn vrienden dit jaar, en dat heeft goed uitgepakt. Er zijn dit jaar een stuk op veertig jonge kieviten.”

Veldleeuwerik

“Voor het eerst sinds tien jaar heeft in de Zegenpolder een veldleeuwerik gebroed. Een enorm positieve ontwikkeling. Het is de bedoeling dat er verdeeld over alle polders honderd paar gaan broeden”, legt Arjan uit.

Arjan en zijn vrienden vogelen sinds een jaar of zeven. In de polder en bij de Gaatkensplas zien ze soms bijzondere soorten, zoals de griel en de kwartelkoning. Die laatste zat dit jaar in de Zegenpolder. Ook zijn ze altijd weer blij om reeën te zien.

“Kijk! Een kiekendief boven de akker. Ze broeden in de Rhoonse Grienden en jagen in de polder.”

Overwinteren

De kiekendief vliegt weer weg en Arjan kan zijn verhaal vervolgen.

“Het is hier het hele jaar door leuk om naar vogels te kijken. In de winter zijn er trekgasten, die rusten hier uit. In het voorjaar komen er vogels die op weg zijn van hun overwinteringsgebied naar het broedgebied. In het najaar komen ze weer terug, van de broedgebieden naar de overwinteringsgebieden.”

Boeren

“Sommige boeren leggen een wintervoedselakker aan, met bijvoorbeeld gewassen zoals zonnebloemen en vlas. Dat trekt zaadetende vogels aan, zoals de putter, de groenling en de vink. In de winter, als er dus weinig voedsel te vinden is, zijn deze akkers erg interesssant voor deze soorten.”

Arjan, Wietse en Erik-Jan hebben contact met ecoloog Niels Godijn, die onderzoek doet in het gebied. Ze tellen de vogels in de wintervoedselakkers. “Dat is leuk werk en we kunnen lekker buiten zijn”, zegt Arjan.
“Vorig jaar zijn we er mee begonnen. Deze winter gaan we van oktober tot en met februari één keer per maand bij de akkers langs. Vooral van oktober verwacht ik veel. Misschien zien we wel de geelgors of de Europese kanarie. Die vogels komen hier een paar dagen op krachten en kunnen dan weer verder.”

Werkstuk

De 16-jarige Arjan zit in Havo 5. Zijn profielwerkstuk gaat natuurlijk over natuur. ‘Wat voor invloed hebben de akkerranden op de biodiversiteit’ is het thema.
Voor de toekomst heeft Arjan Molenaar nog geen vaste plannen. “Het lijkt me leuk om iets met de natuur te doen. Ecoloog of zo.”

“Kijk! Een boerenzwaluw boven de akker. Ze broeden in de boerderijen en jagen boven de akkers op insecten.”

We klimmen weer over het hek en zijn terug op de Koedood. Ik ga naar mijn volgende afspraak. Arjan fietst de polder in om nog wat te vogelen.

Oogstdag

Op zaterdag 4 september een Oogstfeest in het Buijtenland van Rhoon met als thema ‘Proef de polder'. Van 10 tot 16 uur stellen de boerderijen de Buytenhof, De Vossenburg en De Vlakkenburg hun erf open.

De polders zijn stiltegebied.