Gemeenten willen optreden tegen lachgas

REGIO  – In Barendrecht wordt het verbod op het gebruik van lachgas wellicht dit najaar aangescherpt. Dat legt het college verschillende wijzigingen van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) aan de gemeenteraad voor. In Zwijndrecht kan er al eind deze maand een verbod komen, als de gemeenteraad van over lachgas beslist.

Barendrecht
Op 6 juli heeft de gemeenteraad van Barendrecht aan het college gevraagd om een verbod op het gebruik van lachgas in de APV op te nemen. Daarbij zou een voorbeeld-tekst van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gebruikt moeten worden. Er werd toen verwacht dat er ook een landelijk verbod komt.
Burgemeester Jan van Belzen schrijft nu in een brief aan de gemeenteraad dat Barendrecht al een verbod kent. Sinds 2020 staat in de APV ‘Het is verboden op een openbare plaats lachgas te gebruiken indien dit gepaard gaat met gedragingen die de openbare orde verstoren, het woon- en leefklimaat nadelig beïnvloeden of anderszins hinder veroorzaken’.
Een landelijk verbod op het gebruik van lachgas laat nog even op zich wachten. Daar moet een nieuw kabinet over beslissen. De burgemeester ziet geen reden om de Barendrechtse APV met spoed aan te passen. In het najaar wordt over het lachgasverbod gesproken als er meerdere wijzigingen van de APV met de gemeenteraad worden besproken.

Zwijndrecht
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwijndrecht wil het gebruik en bezit van lachgas aan banden leggen. Het college stelt daarom aan de gemeenteraad voor om via de APV een verbod in te stellen.
Met het lachgasverbod volgt Zwijndrecht het voorbeeld van gemeenten als Dordrecht en Rotterdam. Landelijk werkt het kabinet al enige tijd aan een wetsvoorstel voor een verbod op lachgas, maar hier wil burgemeester Hein van der Loo niet op wachten. "Ik wil lachgas in Zwijndrecht van de straat af. Lachgas is schadelijk is voor de gezondheid. Ook de overlast zijn we zat; denk aan de grote hoeveelheid lachgaspatronen op straat en raar gedrag van gebruikers, sommigen achter het stuur van hun auto. Linke soep. Dat willen we niet."
De gemeenteraad van Zwijndrecht bespreekt het voorstel dinsdag 31 augustus.