Cor Schaap wandelt voor de laatste keer met andere liefhebbers door de grienden.
Cor Schaap wandelt voor de laatste keer met andere liefhebbers door de grienden. Foto:

Cor Schaap neemt afscheid van bevers

RHOON - Op vrijdag 13 augustus heeft Cor Schaap definitief afscheid genomen van zijn geliefde grienden en in het bijzonder de daarin verblijvende bevers.
Cor is oprichter van de Facebook groep Bever. Deze groep heeft bijna 600 leden en is ver over de landsgrenzen bekend. Ook heeft Cor met zijn kennis vele mensen mee laten genieten van de bevers. Hij begeleidde de vele mensen door de grienden met als doel het waarnemen van de bevers. Hierdoor heeft hij tal van mensen een onvergetelijke ervaring weten te bezorgen. Cor is helaas getroffen door een ongeneeslijke ziekte. Hierdoor heeft hij niet meer de kracht om de grienden te bezoeken. Er is door verschillende leden van de Facebook groep een laatste rondgang voor Cor georganiseerd.

Er waren dertig mensen aanwezig bij deze rondgang. Cor had dit als laatste wens.

De openbare groep Bever op Facebook (www.facebook.com/groups/1003463173023955) heeft 594 leden en bevat veel mooie foto's en fimpjes van de bevers in de grienden.


Cocaïne tussen bananenpulp

REGIO - Tijdens een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane vrijdag 13 augustus 2100 kilo cocaïne onderschept. De straatwaarde van de partij is ruim 157 miljoen euro.
De verdovende middelen zaten verstopt in een container uit Costa Rica en was geladen met bananenpulp. De container was bestemd voor een bedrijf in Nederland. Dit bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.


Wandeling door de grienden

RHOON - Op zondag 29 augustus houdt Natuurvereniging IJsselmonde een afwisselende wandeling door de Johannapolder en de Rhoonse grienden.

De Johannapolder en de Rhoonse grienden zijn twee totaal verschillende gebieden aan de Oude Maas. Dit maakt het zo bijzonder om hier te wandelen.
De Johannapolder bestaat uit een coulisselandschap met schapenweide, een essen- en wilgenvloedbos en een kreek. De Rhoonse grienden zijn een van de laatste grienden die nog in stand gehouden worden als productiebos. Grienden zijn de cultuurvorm van het vloedbos, dat vroeger een belangrijk deel van het Hollandse rivierenlandschap uitmaakte.
De griend­cultuur is van grote cultuurhistorische betekenis geweest qua onderhoud, materialen, gereedschappen en gewoonten.

De deelnemers aan de wandeling verzamelen op het parkeerterrein tegenover Gamerensport, Albrandswaardsedijk 188 in Rhoon. Aanvang van de excursie is om 11 uur en duurt tot ongeveer 14 uur. De wandeling is ongeveer 5.5 km. Dus trek stevige schoenen aan.
Aanmelden
Vooraf aanmelden is verplicht. Er geldt een maximum aantal deelnemers van 20 personen (tenzij de corona-regels dat niet toelaten).

Aanmelden kan via:
www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl/
wandeling-johannapolder-en-rhoonse-grienden/

Rhoonse grienden. (foto: Mirjam de Neef)