Neem op 4 september een kijkje in het Buijtenland van Rhoon. (foto: Isabelle Boon)
Neem op 4 september een kijkje in het Buijtenland van Rhoon. (foto: Isabelle Boon) Foto: isabelle boon

Oogstdag in het Buijtenland

RHOON - De Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard en de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon houden op zaterdag 4 september een Oogstfeest in het Buijtenland van Rhoon met als thema ‘Proef de polder’.

In het gebied telen boeren zo veel mogelijk natuurinclusief. Tijdens het Oogstfeest stellen ze hun erf open en zijn er verschillende workshops en proeverijen. Ook is er een primeur: bierbrouwers Vet & Lazy komen die dag proefdraaien.

In het Buijtenland van Rhoon schakelen boeren over op een natuurvriendelijke manier van voedsel produceren. Dat betekent niet spuiten tegen insecten, ruimer inzaaien en zorgen voor veel variatie in gewassen. Naast aardappelen, uien, tarwe, bieten en groenten van het seizoen, worden in het Buijtenland van Rhoon bloemrijke gewassen zoals koolzaad en kidneybonen geteeld.

Programma

De Oogstdag geeft op zaterdag 4 september van 10 tot 16 uur een uniek kijkje in de keuken van de natuurinclusieve boeren en ondernemers. Boerderijen de Buytenhof, De Vossenburg en De Vlakkenburg stellen hun erf open. Op de Buytenhof kunnen aardappelen en pompoenen worden geraapt. Bij de Vossenburg zijn lokale producten te koop van verschillende ondernemers en is honing te proeven uit de bijenkassen die op het land staan.

De achterkant van de Vlakkenburg wordt omgebouwd tot een terras waar kennis kan worden gemaakt met bierbrouwers en bakkers die werken met de producten uit het Buijtenland van Rhoon. De Vaanbrouwers is er daar één van. Zij laten de stappen van het brouwproces zien, van graankorrel tot biertje.

Vaanbrouwers: “Wij zijn zowat de enige brouwers die écht een lokaal biertje maken met lokale granen en dat proef je: Het Rhoons Blond is het lekkerste biertje dat we hebben: hij is hoog aromatisch en heeft een fijne afdronk met een goede schuimkraag.’”

Ook de Rotterdamse bierbrouwer Vet & Lazy is van de partij. Dit jaar zullen zij een terras openen aan de Maas in Rotterdam en tijdens de Oogstdag krijgen we alvast een voorproefje.

Het doorlopende programma is te vinden op www.buijtenland-van-rhoon.nl/nieuws/oogstdag/ of www.vvpa.nl. De deelnemende boeren zijn te herkennen aan de vlaggen bij de entree.


Mini-festival voor peuters en kleuters

REGIO – Om de zomervakantie goed af te sluiten is er op vrijdag 27 augustus het theatrale mini-festival op Natuurgoed Ziedewij in Barendrecht. Bezoek voor de vaste prijs van 5 euro een voorstelling, kom muziek maken in de speeltuin van Tutti Timbri én loop het Kabouterpad. Natuurlijk kan een hapje en drankje niet ontbreken. Leuk voor peuters en kleuters en natuurlijk alle ouders, opa’s en oma’s.

Om 10 uur, 12 uur en 14 uur is de voorstelling Wensappel (3+) te zien. Een interactieve voorstelling met live gezongen liedjes en antieke, Tsjechische marionetten. Tatoe de tovenaar heeft zo'n zin in een appeltje. Maar wanneer hij bij de appelboom komt, zijn ze allemaal op. Houdt dan niemand rekening met elkaar in dit bos? Maar Tatoe weet wel hoe hij de bosbewoners een lesje kan leren. Hij tovert een gouden appel in de boom. Een wensappel. Je mag twee wensen doen als je over de appel wrijft. Maar je eigen wens komt alleen uit, als je je eerste wens voor een ander gebruikt. 

Ga na afloop van de voorstelling op muzikale reis. Met de professionele en originele houten muziekinstrumenten van Bert van Bommel van Tutti Timbri ontdek je hoe leuk en makkelijk het is om zelf muziek te maken. Je kunt trommelen, rijden met het ruiswiel, rinkelen en ratelen, met alles mag je spelen! De instrumenten maken geluiden die je nog nooit hebt gehoord. Uitgespeeld, neem dan het Kabouterpad terug naar je fiets en geniet na van een heerlijke middag. Wie weet zie je onderweg nog een paar kabouters.

Dit mini-festival is een samenwerking tussen Het Kruispunt en Natuurgoed Ziedewij. Er kunnen maximaal 50 bezoekers toelaten op het terrein. Kaarten zijn te koop via www.theaterhetkruispunt.nl/
zomerprogrammering.