Long COVID-patiënten vragen om erkenning, onderzoek en hulp

REGIO - De patiëntengroep ‘Long COVID Nederland’ overhandigde op dinsdag 6 juli een petitie aan de Vaste Kamer Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met de petitie wordt gepleit voor erkenning, onderzoek en multidisciplinaire behandeling van Long COVID. Naar schatting hebben ruim 100.000 patiënten in Nederland langdurige en veelal invaliderende klachten na een Corona infectie en dit aantal zal toenemen. Duizenden mensen zijn inmiddels al langer dan een jaar ziek.

Bianca den Toom uit Poortugaal is een van de negen initiatiefneemsters van de petitie. Zij vertelde in september 2020 haar verhaal aan De Schakel. Sindsdien gaat het niet beter met haar, eerder een stuk slechter. (Lees haar verhaal hier) https://www.deschakelalbrandswaard.nl/nieuws/algemeen/52763/ik-woon-in-een-lijf-van-een-vrouw-van-tachtig

 Long COVID, zoals de langdurige klachten genoemd worden, treft economisch en maatschappelijk actieve mensen van alle leeftijden, vooral vrouwen, maar ook jongeren en zelfs kinderen. Long COVID-patiënten hebben meestal niet in het ziekenhuis gelegen en waren voorafgaand aan de besmetting veelal gezond. De patiënten klagen over aanhoudende extreme vermoeidheid, een hoge hartslag, benauwdheid, geheugenproblemen, spierpijn en talloze andere symptomen.

 Deze patiënten vallen tussen wal en schip qua medische zorg. De aandoening wordt door medici nog niet goed begrepen en de vergeefse zoektocht naar hulp, langs vele huisartsen en specialisten, vergt veel van de patiënten en veroorzaakt bovendien een blijvende druk op de zorg. De individuele en maatschappelijke kosten lopen hoog op. Mensen worden gekort op hun inkomen, verliezen hun baan of zijn gedwongen te stoppen met school of met hun opleiding. 

De petitie is inmiddels door ruim 10.000 mensen getekend. De patiënten vragen onder andere om multidisciplinaire klinieken, toegankelijk voor iedereen, waar kennis samenkomt en door medisch specialisten en paramedici nauw samengewerkt kan worden. De patiënten willen als ervaringsdeskundigen ook betrokken worden in de plannen. 


Ontmoetingsrestaurants starten weer

ALBRANDSWAARD - Vrijdag 30 juli kan men weer in het Ontmoetingsrestaurant terecht in De Boekenstal in Poortugaal voor een driegangendiner voor 10 euro met koffie/thee. Het menu voor juli bestaat uit: aspergesoep met brood en boter, kip kerriesaus met roerbakgroenten en rijst met vruchtenyoghurt toe. Dit wordt geleverd door Hotel Restaurant De Sluiskop Pernis. Als afsluiting koffie en thee met iets lekkers, gesponsord door Plus Poortugaal en AH Hof van Portland. Het Ontmoetingsrestaurant is voor iedereen die het gezellig vindt om samen te eten en gezellig te praten onder het genot van een drankje. De drankjes betaalt men apart. Opgeven via SWA, 010-5018322.