Expositie in Poortugaal

POORTUGAAL - Gerda van der Heijden (keramiek en brons) Marjan Warnaar-Schop (sieraden) en Maarten van Lenteren (keramiek) laten hun kunsten zien tijdens een expositie in het atelier van Gerda op 10 en 11 juli van 12 tot 17 uur aan Willem Alexanderlaan 18 in Poortugaal.

Gerda maakt beelden van brons en keramiek. Haar ‘buitenbeelden’ worden op hoge temperatuur gemaakt en zijn vorstbestendig. Het zijn handgevormde beelden van keramiek en laten een grove structuur zien. De meeste zijn figuratief in krachtige lijnen met vergrijsde of soms juist met felle, intense kleuren. Haar binnenobjecten, bronzen beeldjes, zijn verfijnder en kleurrijker. Daarin probeert ze verfijning vast te leggen in houding en beweging.

In Maarten’s hoofd spelen altijd 1000 gedachten, zelfs wanneer hij zou moeten slapen en dan ontdekt hij op 72-jarige leeftijd ineens dat je die gedachten ook vorm kunt geven in bijvoorbeeld klei. Thema’s dienen zich als vanzelf en opdringerig aan, alsof plotseling stoffige laatjes worden opengetrokken. Het eindresultaat is soms mooi meegenomen, het proces ernaartoe oneindig veel boeiender. 

Werken in opdracht betekent voor Marjan de wens van de klant zo optimaal mogelijk in het sieraad te verwerken. Bij het maken van een sieraad in opdracht vindt ze het belangrijk dat het sieraad een eenheid vormt met de persoon waarvoor het ontworpen is en daarnaast goed draagbaar is. Haar collectie bestaat hoofdzakelijk uit moderne gouden en zilveren sieraden; regelmatig combineert ze deze edele metalen of maakt ze werk in combinatie met titanium. Ze werkt ook met parels en edelstenen welke ze verwerkt in halssieraden, armbanden, ringen en oorbellen.