Gemeente wil af van hoogspanningsmasten

Door Anouk Breeman

ALBRANDSWAARD - Tussen bos Valckesteijn en polder de Kijvelanden loopt een bovengrondse hoogspanningslijn. In Poortugaal loopt deze langs bewoond gebied. Dit is één van de tracés die de Rijksoverheid heeft aangewezen om - uit voorzorg - ondergronds te brengen.
Door het ondergronds brengen van de leiding wordt de 'magneetveldzone' in de buurt van zo'n 150 woningen en een deel van de school de Parel weggenomen. De kosten komen voor 85 procent voor rekening van netbeheerder TenneT en voor 15 procent van de gemeente, met een maximum van 1,5 miljoen euro.
,,Het is een groot bedrag dat we al hebben voorzien. We kunnen dit betalen uit de algemene reserve”, zei wethouder Marco Goedknegt. ,,Het is een intensief traject, want er moet drie keer worden geboord: onder de metrolijn, de Groene Kruisweg en de Albrandswaardsedijk door.”
,,is die lijn nog wel nodig? Hij staat al sinds 2018 uit, dus weghalen is goedkoper”, reageerde Richard Steger (NAP). En in hoeverre is dit een voorbode voor woningbouw?”
,,Dat is het niet”, antwoordde wethouder Goedknegt. ,,Het gaat om het gebied vanaf de Zwaardijk tot aan de Albrandswaardsedijk.” ,,Is woningbouw dan straks mogelijk aan de Zwaardijk en de groenstrook in Poortugaal-Zuid?”, vroeg Frans van Zaalen (FRANS).
Wethouder Goedknegt: ,,De leiding staat nu uit. Maar mocht er morgen ergens een probleem zijn, dan kan TenneT hem aanzetten om de stroom om te leiden. Dat wil ik voor zijn. We zetten dit proces in gang om antwoord van TenneT te krijgen, of ze het nog de investering waard vinden.”
GroenLinks heeft ernstige twijfels. ,,Het is een groot risico om 1,5 miljoen euro uit te geven om antwoord te krijgen op een vraag. Het probleem is er nu niet, volgens mij moeten we pas tot actie overgaan als de lijn weer wordt aangezet. Dit voelt als voorsorteren op nieuwe woningbouw!”
"Je moet er niet pas over na gaan denken als die lijn aan staat”, vond Eric van der Klooster (VVD). ,,Het risico dat ze die kabel weer aanzetten is groot.”
Aad Niehot (Stem Lokaal) wees op mogelijke ondergrondse straling. ,,Bovendien moeten er nog twee enorme grondstations komen.”
De gemeenteraad neemt op maandag 5 juli een besluit.