Ventilatie: 'bomen groeien niet tot aan de hemel'

Vervolg van de voorpagina

,,De scholen zijn tevreden als wij 35 % betalen. Waarom zouden we dan meer gaan bijdragen? De bomen groeien niet tot aan de hemel”, reageerde Sander van der Kaaij (CDA).
,,We laten al 9 jaar steken vallen. Er zitten 2700 leerlingen in een lokaal dat niet voldoet. Dat is de verantwoordelijkheid van de gemeente. Het gaat om het maken van keuzes”, antwoordde James Scharink (GL).

Julianaschool en
De Overkant

,,Dit verhaal heeft twee kanten”, zei wethouder Mieke van Ginkel. ,,Ons potje is uitgeput en scholen krijgen veel geld van het Rijk. Daarom vind ik cofinanciering van Rijk, gemeente en scholen een goede verdeling.”

Voor de Julianaschool (beide vestigingen) en OBS Rhoon (De Overkant) wordt een kanttekening gemaakt. De Julianaschool aan de Julianastraat is verouderd en financieel afgeschreven in 2026. Maar de plannen voor vervangende nieuwbouw of renovatie zijn nog in een pril stadium.
Het gebouw van De Overkant (OBS Rhoon) is in 2030 financieel afgeschreven. De gemeente noemt het kapitaalsvernietiging om te investeren in een gebouw dat bijna is afgeschreven. Toch wil de gemeente tot het moment van renovatie of vervangende nieuwbouw zorgen voor een goed leef- en leerklimaat op deze scholen.

De gemeenteraad bespreekt het onderwerp in de raadsvergadering van maandag 5 juli.