Geld voor betere ventilatie scholen

Door Anouk Breeman

ALBRANDSWAARD – Goede ventilatie in scholen is al jaren een discussie, die door Covid-19 nog urgenter is geworden. De commissie Welzijn praatte maandagavond over het voorstel om 35 procent van de kosten bij te dragen aan het verbeteren van de ventilatie op de scholen in Albrandswaard.

Om de verspreiding van Covid-19 in scholen tegen te gaan zijn goed geventileerde lokalen nodig. Daarom heeft onderwijsminister Arie Slob de staat van schoolgebouwen laten onderzoeken. Ook stelt het Rijk geld beschikbaar om de ventilatie te verbeteren. De Rijksoverheid betaalt 30 procent, scholen en gemeente betalen elk nog 35 procent. Om de ventilatiesystemen op de Albrandswaardse scholen op orde te krijgen, is 1,3 miljoen euro nodig.
Dit voorstel kon op goedkeuring van de meeste partijen rekenen. ,,Het is weliswaar een behoorlijke investering, maar wel één van groot belang”, stelde Daan Groenenboom (Stem Lokaal).

Amendement
,,Een goed binnenklimaat is ook bevorderlijk voor de schoolprestaties van de leerlingen. Ik ben blij dat andere fracties het belang hiervan inzien”, zei James Scharink (GL). GroenLinks wil zelfs samen met de PvdA een amendement indienen om de scholen helemaal niet te laten meebetalen. ,,Als gemeente zijn we wettelijk verantwoordelijk voor het onderhoud van de schoolgebouwen. Daarvoor krijgen we ook geld vanuit het Rijk. Scholen kunnen het geld beter in goed onderwijs steken”, betoogde Scharink (GL).
Vervolg op pagina 3.