Het gaat goed met de Gele Kwikstaart. (foto: Harvey van Diek).
Het gaat goed met de Gele Kwikstaart. (foto: Harvey van Diek). Foto:

Broedvogelmonitoring geeft positief beeld

ALBRANDSWAARD - Dit voorjaar zijn net als in 2020 alle broedvogels in het Buijtenland van Rhoon in kaart gebracht door tellers van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Onlangs is de laatste telronde uitgevoerd. Een rapportage is in de maak. De eerste tekenen zijn positief. Zo is een duidelijke toename in het aantal Kieviten en Gele kwikstaarten.

Bij het monitoren tekenen onderzoekers de territoria van waargenomen broedvogels in op een kaart. Deze methode passen ze elk jaar toe, zodat de ontwikkeling van vogelsoorten nauwgezet kan worden gevolgd. Hoewel op basis van twee jaren aan tellingen nog geen formele trends kunnen worden berekend, levert vergelijking tussen de jaren al wel enkele interessante inzichten op.
Onder de typische akkervogels laten vooral de Kievit en de Gele Kwikstaart een mooie toename zien ten opzichte van 2020. Voor wetenschappelijk onderbouwde conclusies is monitoring over een langere periode nodig. De eerste tekenen zijn volgens de onderzoekers echter positief.

Natuurmaatregelen als de aanleg van bloemrijke akkerranden, natuurvriendelijke waterovergangen, rietzones en het verbouwen van historische gewassen lijken positief bij te dragen.

Leer meer op pagina 3.