Leo Heezen bij de beschadigde picknicktafel.
Leo Heezen bij de beschadigde picknicktafel. Foto:

Steeds meer afval van recreanten in de grienden

Door Arco van der Lee

ALBRANDSWAARD – De Carnisse Grienden zijn meer dan ooit in trek bij recreanten. Helaas wordt door de bezoekers steeds meer afval achtergelaten. Dat merkt voorzitter Leo Heezen van Vereniging De Carnisse Grienden. Maar hij kan gelukkig ook een positieve ontwikkeling melden.

We spreken Leo Heezen op vrijdagochtend op de parkeerplaats bij de Koedootse Haven, op de grens van Barendrecht en Albrandswaard. “Het pad waar we nu lopen is Albrandswaard, de haven is nog Barendrecht”, legt Heezen uit.
Op het eerste gezicht ligt er weinig rommel. Tijdens het gesprek raapt Leo Heezen geroutineerd een lege fles op die langs het pad ligt. Veel meer afval is er niet te zien. Dat kan komen door de vele planten langs het pad.

“Het zijn vooral groepen die veel rommel achterlaten”, weet Heezen. De vervuiling concentreert zich rond de parkeerplaats en bij bankjes. Recent ontdekte een groepje sporters een barbecue (met vlees!) die onder de struiken was achtergelaten. Het is een probleem dat zich voordoet in alle recreatiegebieden langs de Oude Maas. Op maandagochtend is de troep het grootst, zeker na een mooi weekeinde. Elke avond zijn er groepen jongeren die flessen en blikjes achterlaten.

“Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer , maar die heeft maar een paar toezichthouders. En die moeten een groot gebied controleren”, zegt Heeze. Zijn boodschap aan de bezoekers is eenvoudig: “Ruim je rommel op.” Dat betekent dat lege flessen en verpakkingen meegenomen moeten worden, want in het gebied staan geen prullenbakken. Die staan allen in de buurt van de parkeerplaats.

Het afval in de Carnisse Grienden is niet alleen afkomstig van recreanten. Bij laag water blijft er langs de oever afval liggen dat door de rivier is meegevoerd. “Het zijn vaak blikjes, flesjes en stukken touw. Het is gelukkig minder dan vroeger. Dat komt waarschijnlijk door betere regelgeving en meer bewustzijn. Vroeger werd gewoon alles over boord gegooid: autobanden, flessen of een koelkast”, zegt Leo Heezen.

Vereniging De Carnisse Grienden bestaat volgend jaar 50 jaar. Al meer dan 25 jaar houdt de vereniging een jaarlijkse schoonmaakactie. Samen met de Lions Club Rhoon en de Tafelronde Rhoon wordt dan de oever tussen de haven van Poortugaal en de heuvel in Carnisselande schoongemaakt. “We doen dat gewoonlijk begin maart. Dan is het broedseizoen nog niet begonnen en staat het groen nog niet hoog.” Leo Heezen is er trots op dat steeds zo’n tweehonderd mensen aan de schoonmaakactie meedoen. Door corona ging de actie dit jaar in maart niet door. Deze is verplaatst naar 6 november.

Leo Heezen is blij dat zo veel mensen zich betrokken voelen bij de grienden. “Het is een uniek gebied. Grienden in een getijdegebied heb je verder nergens in Nederland.” Hij kent het gebied als geen ander. “Mijn vader was griendwerker. Ik ben opgegroeid in de grienden.”

Aan het slot van het gesprek lopen we nog even naar de picknickbanken achter de parkeerplaats. Zo van een afstandje ziet het er schoon uit. De vuilnisbakken zijn recent geleegd, zodat Leo Heezen de opgepakte fles kan weggooien. "Kijk, een brandplek”, zegt Heezen. Hij wijst op een grote zwarte plek midden op de picknicktafel. Even verderop bewijst een zwarte plek in het gras dat hier recent een vuurtje is gestookt. Op de parkeerplaats is het rustig. Een enkele wandelaar en een hondenuitlaatservice bezoeken deze ochtend de grienden. Vanavond begint het weekend. Benieuwd of het hier maandagochtend nog zo schoon is.
www.carnissegrienden.nl