Al zestig jaar op de planken en nog lang niet uitgespeeld.
Al zestig jaar op de planken en nog lang niet uitgespeeld. Foto:

Kees Spronk staat al zestig jaar op de planken

ALBRANDSWAARD - Er was geen rol die Kees Spronk speelde waar hij zich niet thuis in voelde. ,,Het waren allemaal leuke rollen", zegt hij met een glinstering in zijn ogen. Toneel hoort bij zijn leven en dat is heel duidelijk merkbaar als hij de ene na het andere anekdote oplepelt.

Door Astrid Potuijt

Op zijn veertiende stond Kees voor het eerst op de planken. Het toneelgroepje De Randstadspelers werd opgericht in Rotterdam. Daar leerde hij ook zijn lieve, onlangs overleden vrouw, Rita kennen. Na de Randstadspelers en een korte tussenpose, kwam Het Zoldertheater in Rotterdam-West. Weer later verhuisden Kees en Rita naar Poortugaal waar Kees zich aansloot bij De Poorters om twee jaar later De Rhoonse Comedie te heroprichten. ,,Dat was in 1984", vertelt Kees. ,,De toneelgroep was twee jaar daarvoor gestopt en er werd mij gevraagd of ik het nieuw leven wilde inblazen."

Tot op heden is De Rhoonse Comedie nog steeds actief, hoewel ze wel wat jong bloed kunnen gebruiken. ,,We hebben onze laatste voorstelling in maart 2019 gespeeld. Onze speelster Karin Voshol werd ziek - en overleed kort geleden - en ik was mantelzorger voor mijn zieke vrouw. Dus planden we de volgende voorstelling pas een jaar later. Maar toen begon de pandemie en iedereen weet hoe dat verder ging. Eind deze maand hopen we weer bij elkaar te komen en plannen te maken voor een voorstelling in maart 2022.

Kees presenteerde vijf jaar lang het sportgala, kroop 25 jaar lang in de huid van Sinterklaas in Rotterdam-Zuid, speelde in meerdere speelfilms een kleine rol en was te zien in verschillende commercials. ,,Ik vind het heerlijk om op een podium te staan. Ik improviseer graag en kruip zo in de huid van een typetje. Ik had er graag mijn beroep van gemaakt, maar na een jaar toneelschool in Maastricht vonden mijn Christelijke ouders het niet goed dat ik op zondag toneel speelde. Daarom besloot ik er mijn hobby van te maken. Ik heb het toneelspelen gemist het afgelopen jaar en kijk er enorm naar uit om weer te spelen."

In 2014 speelde Kees in het blijspel 'Een beeld van een man'. ,,Dat was denk ik de leukste rol", zegt Kees, terwijl hij de foto's laat zien waarin hij een Napoleon-pak aanheeft. En dan komen de anekdotes. Dat hij de opgeplakte tekst van een collega-acteur per ongeluk op zijn shirt had zitten, of hoe hij improviseerde in zijn rol als homo en meteen maar een man op de eerste rij in het publiek, uitnodigde voor een drankje na afloop. Het drama-stuk waarin hij zwerver speelde en uiteindelijk voor de trein sprong en hoe hij levensgroot op reclameborden van Schoonenberg stond.

Al zestig jaar op de planken en nog lang niet uitgespeeld. En voordat we het vergeten, ook op zaterdag en zondag bij RTV Albrandswaard als presentator te horen. ,,Ik ga door tot dat ik er bij neer val", lacht Kees. ,,Ik ben gelukkig nog gezond en kan nog heel veel leuke dingen doen."

Blijspel 'Ikke, ikke en de rest kan...' Met Esther de Jonge.