Vragen over gedwongen stopzetting uitkering

ALBRANDSWAARD - De fractie FRANS heeft afgelopen week vragen gesteld aan het college aangaande het gedwongen stopzetten van uitkeringen.

Frans van Zaalen: ,,GGZ-organisaties en psychiaters geven aan dat een gedwongen opname van psychiatrische patiënten ertoe kan leiden dat hun uitkering wordt stilgezet. Hierdoor keren al kwetsbare patiënten na hun behandeling met schulden terug naar huis. Om deze reden willen GGZ-organisaties en psychiaters dat gemeenten de uitkeringen van deze groep patiënten niet langer meer stopzet.

Iemand die een gevaar vormt voor zichzelf en voor anderen, door bijvoorbeeld een geestelijke stoornis, kan tegen zijn wil in worden opgenomen. Bij een vrijwillige opname blijft iemands uitkering doorlopen. Betreft het een gedwongen opname dan kan de uitkering stopgezet worden, dit met alle gevolgen van dien. Hoe zuur is het dat iemand gedwongen opgenomen wordt omdat het allemaal even te veel is geworden en dan na de behandeling huiswaarts keert om daar een stapel onbetaalde facturen aan te treffen die inmiddels ook al uit handen zijn gegeven aan een incassobureau. U kunt zich wel voorstellen wat zoiets kan doen met een kwetsbaar persoon. Deze kan meteen weer terug.”

Daarom wil hij in een notendop weten van de portefeuillehouder hoe dat is geregeld in Albrandswaard. Na beantwoording kunnen we pas oordelen of er vervolgstappen nodig zijn.


Workshop Skate/board

ALBRANDSWAARD - Bij Jongerenwerk Albrandswaard is het deze week jongerenweek. Op vrijdag is er een skate/board workshop bij Het Lokaal. De inloop is vanaf 18.30 uur, Start 19 uur. Einde 20 uur. Vrijdag is er tijdens de activiteit een barbecue en een ronde skaten.De activiteit is gratis en vrij toegankelijk voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Aanmelden via jongerenwerk@welzijnalbrandswaard.nl