Ombudsman ontvangt flink meer klachten

ALBRANDSWAARD - In 2020 kreeg de ombudsman Albrandswaard twaalf klachten over de gemeente. De meeste klachten gingen over de buitenruimte of over een trage reactie op verzoeken en vragen.

In het jaarverslag staan twee klachten van inwoners over het niet baggeren van een sloot bij woningen, een kwestie die al acht jaar loopt. Een andere inwoner wil in gesprek met de gemeente over een trimbaan, maar na 1,5 jaar heeft hij geen verdere reactie ontvangen dan een ontvangstbevestiging. Weer een andere inwoner ziet graag dat de overlast op een wandelpad bij zijn huis wordt aangepakt. Al deze inwoners klagen over een gebrek aan actie door de gemeente.

Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld geeft de gemeente dan ook een belangrijk advies mee: ‘Kijk bij klachten niet alleen naar de formaliteiten. Kijk er naar vanuit het standpunt van de inwoner. Als die geen reactie op zijn vraag of probleem krijgt, is hij niet tevreden. Als hij zijn vraag steeds moet herhalen is dat formeel niet altijd een klacht, maar die inwoners ervaart dat wel zo. Een tijdig antwoord en verdere actie door de gemeente kan hier veel ongenoegen voorkomen.’

Goed nieuws is dat, ondanks alle maatregelen rond corona, de ombudsman geen klachten kreeg over de manier waarop de gemeente tijdens de pandemie te werk is gegaan. De ombudsman vindt het jammer dat zijn gratis inloopspreekuur in Albrandswaard vanwege de sluiting van de locatie niet kon doorgaan. Zodra het spreekuur weer van start kan gaan zal de ombudsman dit bekend maken via een persbericht en op zijn website.