Het gebied zal steeds leuker worden voor recreanten.
Het gebied zal steeds leuker worden voor recreanten. Foto:

Harmonie in Buijtenland

RHOON - Ooit waren er plannen om van het Buijtenland van Rhoon een moeras te maken. Die plannen zijn gelukkig allang van tafel. Sinds 2019 werkt de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon aan een duurzame toekomst waar natuur, recreatie en landbouw hand in hand gaan. Dit uitdagende plan is vastgelegd in het streefbeeld Buijtenland van Rhoon.

Er is al veel bereikt. Op de akker is veel veranderd. Om monocultuur tegen te gaan, gaat de akkerbouwer met meer verschillende gewassen voor afwisseling zorgen. Zo wordt er- net als vroeger - weer vlas geteeld in de polder. Maar ook andere ‘oude' gewassen als lupine, emmertarwe en spelt.

Omdat op de akkers steeds minder gespoten wordt tegen insecten, trekt dat weer insectenetende vogels aan. Vanuit aangelegde natuurstroken gaan natuurlijke vijanden van de bladluis (het lieveheersbeestje!) de akker op en voorkomen het ontstaan van een plaag.

Ook voor recreanten is het in het Buijtenland goed toeven. De komende jaren zal het gebied steeds leuker worden met meer paden om te wandelen, fietsen en paard te rijden langs akkers met oergranen, kleurrijke gewassen en boomgaarden met oude fruitrassen. Bovendien komen er op termijn natuurspeelterreinen, kano- en fietsverhuur en overnachtingsmogelijkheden.

www.buijtenland-van-rhoon.nl. Hier kan men het streefbeeld downloaden.