Ewoud Simonse is drie tot vier keer per week in het Valckesteynste bos te vinden.
Ewoud Simonse is drie tot vier keer per week in het Valckesteynste bos te vinden. Foto:

Op pad met Ewoud en grijpstok

POORTUGAAL - De gekste dingen die Ewoud Simonse tegenkwam tijdens zijn schoonmaakrondje in het Valckesteynse bos zijn toch wel de buttplug (het is dat het in een verpakking zat en de naam erop stond, anders had ik dat ding nooit herkend), een stofzuiger zonder slang en een alarm van de Media Markt. Maar meestal gaat het om sigarettenpeuken, blikjes, flesjes en overig plastic.

Door Astrid Potuijt

Vorige week liep ik een rondje mee met Ewoud in het bos. 24 uur ervoor liep hij hetzelfde rondje en toch was er weer genoeg troep te verzamelen. We vonden sigarettenpeuken, plastic verpakkingen, blikjes en een magnetron. Ja echt! Er lag een magnetron in de sloot. Deze sjouwde we niet mee naar huis, maar Ewoud maakte er melding van via de website van de gemeente. ,,Ze kennen mij en mijn meldingen inmiddels wel. Vaak wordt het al snel opgeruimd." Echt verbaasd was hij niet. In deze zelfde sloot lag een keer een autostoel."

Drie tot vier keer per week loopt Ewoud zijn vaste rondje. ,,Vorig jaar op 18 maart begon ik met thuiswerken en tegelijkertijd met 10.000 stappen per dag te zetten. Je moet tenslotte iets verzinnen om in beweging te blijven. In De Schakel stonden in de zomerweken verhalen van mensen die afval opruimden en dat je gratis grijpstokken bij de gemeente kon afhalen. Sinds de zomer loop ik mijn rondjes dus met stok en gefocust op het afval dat ik tegen kom."
Na vijf minuten lopen ben ik ook gefocust op afval en wijs het Ewoud tot vervelends toe aan. Kijk, daar een fles, een peuk, een ballon, een kapotte bellenblaas. Het maakt hem niet uit. Dat doet zijn vrouw ook als zij naast hem loopt. Hij ziet zijn wandelingen als ontspanning en tegelijkertijd zijn ze nog nuttig ook. ,,Ik loop ook wel in andere delen van Poortugaal, overal waar ik kom ruim ik het afval op. En als ik niks bij me heb, dan registreer ik de troep om later terug te komen. Als ik op deze manier wandel, ben ik nergens anders mee bezig." Nog een voordeel dus, geen gepieker. Enkel lopen en kijken wat je tegen komt.

Vijf zakken vol
Ewoud zit vol verhalen. ,,Joh, ik kwam daar op de vissteiger en daar achter ben ik de hele dag bezig geweest om het afval te verwijderen. Vijf vuilniszakken vol. Echt vreemd dat mensen dat zo achterlaten. Ze nemen het mee hiernaar toe, dus waarom dan ook niet mee naar huis? Trouwens, er staan hier ook genoeg afvalbakken bij de uitgangen van het bos, dus het is echt een hele kleine moeite. Ik vind ook statiegeldflessen. Dus ik vraag me af of statiegeld op blikjes wel gaat werken. Mijn zoon van tien jaar mag de winst hebben."
Aan de pickcnicktafel in het bos, zitten vaak jongeren. Er ligt glas onder de tafel, waarschijnlijk nog van de flessen die Ewoud de dag ervoor heeft opgeruimd. Er liggen bierdoppen, veel peuken en blikjes. ,,Je ziet echt dat dit een hangplek is. Niets mis mee, maar ruim je rommel op. Plastic blijft voor altijd liggen als we het niet weghalen. Zonde toch!" Toch is Ewoud niet gefrustreerd van de zooi die hij iedere dag weer vindt. ,,Nee, dan zou het niet leuk meer zijn. Ik snap het niet, ik kan er echt niet bij waarom afval op de grond wordt gegooid. Maar ik ruim het op en laat een schone omgeving achter."

Mondkapjes liggen ook overal. Niet zo zeer in het bos maar rondom het metrostation waar we de wandeltocht eindigen. ,,Veel mensen verliezen ze ook, ze vallen vaak uit jaszakken", zegt Ewoud. ,,Maar moet je al die peuken zien. Soms moet ik dan ook tegen mezelf zeggen: 'doorlopen', want anders is het einde zoek. Ik kan hier zo een uur extra doorbrengen en dan liggen er morgen weer nieuwe."
Albrandswaard kent meer mensen die de buurt vrijwillig schoonhouden. Net als de stappenteller kan het een obsessie worden. Hoe verder je gaat, hoe meer je opruimt. Maar een mooie combinatie is het wel. Lekker buiten zijn en meteen je eigen wijk netjes houden. Hoe vies zou het mooie Albrandswaardse groen zijn zonder mensen als Ewoud!

Zelf schoonmaken
Een schoonmaakset inclusief grijper kan via de gemeente website worden aangevraagd. Hier kan men ook melding doen van afval - zoals de magnetron in de sloot - en dan wordt het weggehaald door de gemeente. https://www.albrandswaard.nl/melding-woonomgeving

Twitter
Ewoud heeft een twitteraccount waar hij bijzondere vondsten en verhalen over zijn rondjes plaatst. @Simon011. Leuk om te volgen en misschien om aangestoken te worden door zijn enthousiasme. Er is tenslotte nog steeds meer zwerfvuil dan dat er 'opruimers' zijn.

'Plastic blijft voor altijd liggen als we het niet weghalen.'