Afbeelding
Foto:

'Werken in de achtertuin'

RHOON – Het Buijtenland van Rhoon heeft een nieuwe projectleider, Monique Brederoo. Monique gaat er samen met de gebiedscoöperatie en haar leden voor zorgen dat het Streefbeeld in het gebied wordt gerealiseerd en dat er een goede balans komt tussen natuur, landbouw en recreatie. Dat gaat zeker lukken met haar ervaring in de culturele sector en haar passie voor buiten zijn, wandelen en de polder.

Monique is van huis uit kunsthistorica en werkte lang in verschillende musea en als adviseur in de erfgoedwereld. ,,Het mooie aan musea is dat je mensen iets kan leren van andere culturen, over lokaal erfgoed en de ontwikkelingen in steden en gebieden. Na 25 jaar werd het tijd voor een nieuwe uitdaging.”

Met veel enthousiasme is ze begonnen als projectleider recreatie voor het Buijtenland van Rhoon. Een gelegenheid om te mogen werken in haar eigen achtertuin. Monique woont in Portugaal en wandelt graag door de polder. ,,Ik was bekend met het poldergebied en de grienden maar wist niet dat dat er zoveel diversiteit is in het gebied. Heel leuk om daar nu aan mee te mogen ontwikkelen.” Ook haar nieuwe kantoor is geen straf: ,,Ik was verheugd over mijn nieuwe werkplek bij boerderij De Vlakkenburg. Als ik daar aankom, waan ik mij in een andere wereld. In plaats van auto’s zijn de hazen, vogels en bijen mijn directe leefomgeving en dat vind ik fantastisch. Het werken daar is iedere dag een cadeautje.”

Als projectleider zorgt ze ervoor dat de balans tussen natuur, landbouw en recreatie goed blijft en volgens het streefbeeld wordt uitgevoerd. Natuurlijk zorgt deze functie ook voor uitdagingen want het doel is niet alleen om zo veel mogelijk recreanten naar het gebied te krijgen. Monique: ,,Het toverwoord is balans en verbinding. De stelregel is dat recreatie wordt afgestemd op het desbetreffende gebied. Het is daarbij belangrijk dat alle partijen in het gebied bij de plannen worden betrokken; niet van bovenaf maar samen. Er moet ruimte zijn voor stiltegebieden, voor vogels om te broeden maar ook voor recreanten om te genieten van deze unieke cultuurhistorisch polder, waar natuurinclusief wordt geteeld.”