INGEZONDEN

De kat de bel aanbinden?

In de Column van dominee Coen van Alphen van 3 mei werpt hij de vraag op of we onze katten binnen moeten houden of de bel aanbinden, om het aantal vogelslachtoffers omlaag te brengen.

Slecht idee, zeker in een dorp dat vanouds een boerendorp is. De innige relatie die de mens heeft opgebouwd, dateert van de tijd dat de mensheid sedentair werd en graan ging verbouwen. Hele graanoogsten konden (en kunnen) ten prooi vallen aan muizen en rattenplagen. Niet voor niets was de kat in het graanverbouwende land Egypte al snel een heilig dier. De slachting die een kat onder het muizen- en rattenvolk aanricht is een welkom gegeven. Uit eigen ervaring weet ik dat.
De vele katten die wij in de loop van ons leven hebben gehad, hebben talloze muizen aan onze voeten gedeponeerd. Het aantal vogeltjes dat zij te grazen namen, is op een hand te tellen. Zonder de kat zouden onze huizen vergeven zijn van de muizen en het Hanza-virus, dat zij overbrengen. Dus, laat de kat maar jagen; en de vogelslachtoffers? Meestal is er sprake van natuurlijke selectie, de zieke, de onoplettende en de slome vogels worden gepakt.

De dominee geeft terecht aan dat wij, de mensen verantwoordelijk zijn voor de teruggang van de vogelstand. Voor de holenbroeders is de tegenwoordige vorm van bouwen funest. Ze vinden geen kierende dakpannen meer of andere hoekjes in onze geïsoleerde potdichte huizen
Zwaluwnesten aan de gevels worden niet meer getolereerd en dus afgestoken.
Voor de in het veld nestelende vogels bieden die enkele niet-gemaaide bermen en die paar stroken landbouwgrond te weinig soelaas. Ik ben opgegroeid aan de randen van Rotterdam en kan me de weilanden vol met kieviten, leeuweriken en andere weidevogels nog levendig voor de geest halen.
Wanneer ik nu door het onvolprezen buitengebied van Rhoon wandel, dan zie ik vooral enorme velden met Engels raaigras, dat al begin mei voor het eerst gemaaid wordt. Waar dus geen vogel haar eieren uit kan broeden. Deze steriele velden hebben de natuur weinig te bieden: je ziet er bijna geen vogels, geen bloemen en… waar zijn de koeien?

Misschien wordt het toch tijd om sommige boeren de bel aan te binden!

Rob van der Wal


Wandelen in groepen bij SPAL

ALBRANDSWAARD - Er mag weer in groepsverband gewandeld worden. StichtingSPAL gaat op zondag 23 mei de eerste groepswandeling van 2007 herhalen. Zowel Nordic Walkers als Sportief Wandelaars kunnen aan deze acht kilometer wandeling meedoen. De wandeltocht gaat via Het Lokaal, langs jachthaven Poortugaal, door de Kyvelanden, Hoogvliet, de Nieuwedijk en langs de Oude Maas weer terug. Op het buitenterras van Het Lokaal wat uitrusten en napraten met een bakje koffie of thee. Ook de overige trainingen van SPAL zullen weer in groter groepsverband plaatsvinden. Kijk op www.sportbalans voor alle verschillende trainingen. Meer informatie via Aad Wijntjes 06-46226208.