Vergadering Commissie van Omwonenden

POORTUGAAL - Op 4 mei is er een vergadering geweest tussen de Commissie van Omwonenden en Fivoor FPC de Kijvelanden. De stand van zaken met betrekking tot de inspectierapporten rond de gijzeling en ontvluchting op 1 maart is besproken. Daarnaast stond de evaluatie en voortgang van de sms-dienst voor omwonenden op de agenda en is gesproken over een aantal geplande inspecties in de tbs-kliniek.

Stand van zaken inspectieonderzoeken
De belangrijkste zaken wat betreft de verbetermaatregelen n.a.v. de inspectierapporten zijn besproken. Zo is er stilgestaan bij de personele bezetting. Dat blijft een belangrijk aandachtspunt in de gehele forensische zorg, zo ook bij FPC de Kijvelanden. Daarnaast is het gijzelingsbeleid aangepast. Er zijn gebouwelijke wijzigingen aangebracht, zoals het creëren van een apart compartiment om een eventuele gijzelsituatie intern te kunnen vertragen/isoleren. Het beleid is hier verder ook op gericht. De 100 procent toegangscontrole voor medewerkers is ingevoerd, voor bezoekers was deze controle al 100 procent. Tot slot is er een Hoofd Beveiliging aangesteld, zij start eind mei bij de Kijvelanden. De commissie is blij met de stand van zaken en geeft aan te zien dat er veel gebeurd is de afgelopen periode.

Sms-dienst
In april is met deelnemers van de sms-dienst geëvalueerd. Iedereen is gevraagd een enquête in te vullen. De resultaten zijn besproken tijdens een digitale vergadering. In samenspraak met de aanwezigen is een voorstel gedaan voor een vervolg. De sms-dienst wordt verlengd, waarbij een grotere groep omwonenden wordt uitgenodigd om deel te nemen. Het gaat hierbij om de mensen die langs de aanrijroutes van de hulpdiensten wonen. Zij krijgen een brief met een uitnodiging om deel te nemen. De huidige deelnemers hebben hun deelname moeten verlengen middels een online formulier, op deze manier wordt een actieve deelnemersgroep behouden.

Geplande inspecties
Op regelmatige basis vinden er geplande inspecties plaats. Er staan drie bezoeken gepland; DJI (nav de gijzeling in maart 2020), Arbeidsinspectie (nav het steekincident in februari 2017) en Inspectie J&V (ook nav de gijzeling in maart 2020). Er zit enige overlap in deze inspecties, maar er zijn accentverschillen.