INGEZONDEN

Tumult in politiek Den Haag over achterkamertjes van monisme t.o.v. dualisme, macht en tegenmacht, en een roep om transparantie en open bestuurscultuur. Allemaal ‘veroorzaakt’ door een parlementariër die z’n taak serieus neemt – het kritisch controleren van regeringsbeleid, het onderzoeken en met kennis van zaken aan de kaak stellen van inhoud, gebaseerd op feiten.

Ook Albrandswaard kenmerkt zich door een versplinterde politieke raad, eenmansfracties en een gesloten bestuurscultuur – besluitvorming getuigt veelal van een al gelopen race tussen college/coalitie en oppositie en een gebrek aan tegenmacht van kritische volksvertegenwoordigers die onafhankelijk en onbaatzuchtig in het algemeen belang besluiten.

Al vanaf 2016 kent Albrandswaard een sociale woningbouwopgave. Wat een weloverwogen langetermijnvisie, -beleid én controle vereist, lijkt bij gebrek aan feitelijk, inhoudelijk en goed onderbouwd debat, onvoldoende serieus genomen. Keer op keer lijkt besluitvorming vooringenomen, op basis van voorkeur en ‘powerplay’ tussen coalitie en oppositie, is informatie en beantwoording van vragen onvoldoende en communicatie niet open en transparant. De NB door gemeente zelfgemaakte afspraken en raadsbesluiten (rbsl 1150491 dd. 30 januari 2017) worden niet/niet gelijkelijk nageleefd. De gemeente opereert daarmee bestuurlijk en beleidsmatig onhandig, onbetrouwbaar en weinig sensitief.

Tussen de woonkernen Poortugaal, Rhoon en Portland wordt onderscheid gemaakt in ‘zoeklocaties sociale woningbouw', in percentages sociale woningen en bevolkingsdichtheid, in verder toenemende disbalans sociaal - vrije sector, In buitenstedelijk natuurbehoud en haalbaarheid en in leefomgeving, veiligheid, draagvlak en draagkracht. Met name Poortugaal (Schutskooiwijk, Antes, Kruisdijk) staat voor de buitenproportionele opgave van sociale woningbouw, wat het ‘meten met twee maten' doet vermoeden. In de optiek van een gemeentelijk ‘sociaal maatschappelijk verantwoord evenwicht' worden t.a.v. Poortugaal mogelijkheden onevenredig uitvergroot en onmogelijkheden gebagatelliseerd, in tegenstelling tot Rhoon en Portland.
Raadsleden moeten bij zichzelf te rade gaan, hun huiswerk doen, rapporten en analyses lezen, meningen en feiten gescheiden houden en zonder onderscheid, op basis van inhoud en feiten opkomen voor álle burgers in de gemeente.

Voormalige dialooggroep Poortugaal-West 2016