Sociale woningbouw

ALBRANDSWAARD –Nadat de commissie Ruimte dinsdagavond kort het bestemmingsplan voor De Omloop besprak, die de bouw van honderd sociale woningen mogelijk maakt, stond sociale woningbouw op de agenda.

De provincie Zuid-Holland vindt dat Albrandswaard niet genoeg sociale woningen bouwt en heeft daarom een onderzoeksbureau ingeschakeld die de gemeente moet helpen bij het schetsen van de (on)mogelijkheden van woningbouwontwikkeling.
Zelf heeft het college een overzicht gemaakt van zeven gebieden met ruimtelijke kansen en bedreigingen, zoals Molendijk-Noord, Kruisdijk, polder Kijvelanden, Antes, Polder Albrandswaard en de Rand van Rhoon. Op basis van deze stukken moeten keuzes kunnen worden gemaakt die bepalen in welke richting de (sociale) woningbouw van Albrandswaard zich de komende jaren ontwikkelt.

,,Waarom zijn deze zoeklocaties niet uitgewerkt?”, vroeg Richard Steger (NAP). ,,Dat onderzoeksrapport hebben we nog niet ontvangen. Wat wilt u nu eigenlijk precies van ons?”, vroegen VVD en EVA. ,,Wij moeten in september 2021 een bod doen aan de regio en de provincie over sociale woningbouw. Dus willen wij voor die tijd bij u ophalen welke locaties u geschikt vindt. De conclusies van het rapport staan in het raadsvoorstel”, reageerde wethouder Goedknegt, die verantwoordelijk wethouder Schneider verving.
Eén van die conclusies is dat eerst moet worden gekeken naar binnenstedelijke locaties. ,,Gaan we daarnaast bouwen in de polders of niet? Gaan we de hoogte in? Verlagen we de parkeernorm, zodat je meer sociale woningen kunt bouwen? Over dat soort vragen moeten we het hebben. Ik stel voor om een aantal brainstormsessies te organiseren”, zei de wethouder.

EVA en GL opperden om ook te kijken naar creatieve oplossingen, zoals de vernieuwbouw van een kantoorpand of oude basisschool. Stem Lokaal gaf aan sommige locaties in het raadsvoorstel onbespreekbaar te vinden. ,,We willen best de hoogte in en zijn voor het verlagen van de parkeernorm”, zei James Scharink (GL).
CDA pleitte ervoor om niet op voorhand al sommige locaties heilig te verklaren. ,,Er is nu al ophef over het Valckesteynse bos, voor we er in de raad over hebben gesproken. Het is wel een duidelijk signaal. Maar we moeten politieke keuzes maken. Laten we het onconventioneel benaderen”, zei Sander van der Kaaij (CDA).