Peter en Natasja Bienefelt
Peter en Natasja Bienefelt Foto:

Brood van wereldkampioen binnen handbereik

RHOON - Natuurlijk gaat het in het gesprek met Peter Bienefelt van Atelier du Pain en bakkerswinkel De Boulanger in Rhoon, over brood. Maar we zijn ook nieuwsgierig naar de persoon achter de wereldkampioen en de weg die naar het kampioenschap leidde.

Door Ronald Hooijmeijer

Om maar met het laatst te beginnen. ,,Weet je hoe frustrerend het behalen van de vierde plek tijdens een wedstrijd is?”, vraagt Peter als we elkaar in de overweldigend lekker ruikende bakkerij spreken. De winkel is gesloten, maar Peter en zijn medewerkers zijn volop bezig voor de dag van morgen. ,,Vierde is niets. Geen podium, geen eervolle vermelding. Niets. Dat was ons een aantal keren overkomen en we begrepen maar niet waarom onze producten steeds weer buiten de prijzen vielen. Tot we een zijweg insloegen. Af gingen van de traditionele paden en met meer lef ingrediënten toevoegden en variatie in de bereiding brachten.”

,,Vergelijk het maar met topsport. Max Verstappen wint wedstrijden door in te halen waar niemand het verwacht of durft. Mattieu van der Poel wint wedstrijden door zeventig kilometer solo te rijden, waar iedereen van een sprint uitgaat en Ronald Koeman buigt een voor velen als verloren beschouwde wedstrijd alsnog om, door zijn verdedigers net een metertje meer naar voren te laten verdedigen. Het onverwachte element maakt het verschil.”

,,Bakresultaten worden tijdens wedstrijden beoordeeld door juryleden die voornamelijk Frans georiënteerd zijn. Wij gingen met de bereiding een beetje van die Franse smaak uit en vergaten er verrassende eigen elementen in te brengen. Toen we dat gingen doen, bereikten we de podiumplaatsen.”

,,De Boulanger is ontstaan uit een proefbakkerij aan huis voor demonstraties, masterclasses, proeverijen, presentaties en trainingen. Vanuit die geïmproviseerde bakkerij vlogen de warme broden over de toonbank. Het was soms zo druk in de straat, dat er verkeershinder ontstond. Dat was voor mijn vrouw Natasja en mij de bevestiging dat er een échte bakkerswinkel moest komen. Het was nog lange tijd zoeken naar een geschikte locatie, maar toen het pand aan de Rijsdijk 11 beschikbaar kwam, was de keuze snel gemaakt. Tachtig procent van onze producten bestaat uit desem. Een Franse baquette smaakt zoals baquette bedoeldt is. Om voedselverspilling te voorkomen bakken we zoveel mogelijk op aanvraag. Natasja is het gezicht van de winkel en ik sta in de bakkerij. We hebben de bakkerij en winkel door een glazen wand gescheiden, zodat de klanten kunnen zien hoe de producten in de oven geschoven worden. Zo krijgen ze de volle beleving mee van beeld, geluid en reuk.”

,,Ik haal zoveel voldoening uit het delen van mijn kennis en het helpen van vakgenoten in het verbeteren van hun bakprocessen. Daarnaast vind ik het fijn als ik vanuit de bakkerij de klanten met een glimlach de zaak zie verlaten."

Lees het complete verhaal via de QR-code hiernaast. Dit verhaal is verschenen in het magazine 'Etalage'.

Lees het complete verhaal via de QR-code.