Boeren bekijken de wortels van planten voor beter bodembeheer.
Boeren bekijken de wortels van planten voor beter bodembeheer. Foto:

Schoner water en meer biodiversiteit door beter bodembeheer

REGIO - Natuurlijk bodembeheer is belangrijk voor een duurzame en prettige leefomgeving. Het zorgt voor schoner water en meer biodiversiteit. Daarom gaan 55 boeren en tuinders in het gebied van waterschap Hollandse Delta (WSHD) aan de slag met het project de Bodem als Basis. Met dit bodemoptimalisatietraject ondersteunen LTO Noord en het waterschap de agrarische ondernemers op een praktische manier. Zo werken we samen aan een gezonde bodem met schoon en voldoende water.
Een gezonde bodem is van cruciaal belang voor een ecologisch gezond en klimaatbestendig watersysteem. Een goede bodem werkt als een spons: na een regenbui neemt hij het water op en daarna geeft hij dat weer geleidelijk af aan zijn omgeving. Zo verkleint de bodem de kans op nat- en droogteschade. Een gezonde bodem bevat ook meer organische stoffen waardoor er minder kunstmest nodig is. Tot slot maakt een divers bodemleven dat er minder gewasbestrijdingsmiddelen nodig zijn.
De 55 deelnemende agrariërs zijn zeer divers. Ze hebben één ding gemeen: ze gaan aan de slag met hun bodem. De focus ligt daarbij in eerste instantie op bewustwording, want een structurele bodemverbetering vergt jaren de tijd. Ze volgen cursussen, bedenken praktische oplossingen en stellen bodembehandelplannen op. Ze leren van elkaar, maar er is ook veel ruimte voor een aanpak op maat, zodat de plannen goed aansluiten op elke unieke bedrijfssituatie.