INGEZONDEN

WMO-vervoer: te lange wachttijd

Het college wenste kosten te besparen op het Wmo-vervoer en kwam met twee maatregelen. Alleen spoedritten mogen nog aangevraagd worden voor over een uur, bij alle andere ritten is de officiële aanvraagtermijn verlengd naar 24 uur! Èn de vervoerder mag inwoners langer laten wachten, bovenop het kwartier dat het busje al eerder of later mag komen.

Tot 1 januari 2021 zou men er ‘coulant mee omgaan’. Dat duurt door tegengas in een andere gemeente langer, maar de regels worden als het aan het college ligt, niet teruggedraaid. Op korte termijn een rit boeken blijft dus een gunst van de regiecentrale in Limburg en geen recht.

Inwoners die met het Wmo-vervoer reizen kunnen niet meer spontaan afspreken voor een terrasje, blijven eten, naar hun (klein)kind of eerder naar huis als ze moe zijn.

De maatregelen staan haaks op de fraaie woorden over Inclusie in persberichten en van de ondertekening van het VN verdrag van de rechten van de gehandicapte mens. Daarin staat dat gestreefd moet worden naar verbétering van de positie van mensen met een beperking. Dit is een forse achteruitgang.

En die forse inperking van de bewegingsvrijheid zal nog voelbaarder worden wanneer colleges niet bereid zijn om de maatregelen terug te draaien en straks de coronamaatregelen versoepelen en iedereen met of zonder beperking weer meer wil en kan gaan doen. Waardoor het ook bij het Wmo-vervoer weer drukker wordt.

Bijna alle gemeenten in Zuid-Holland hebben een aanmeldtermijn van een uur. Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk spannen de kroon met 24uur!
En de inwoners met een lichamelijke beperking is niets gevraagd maar betalen wel de rekening.
Volgens het college ontvangen zij nauwelijks klachten dus hoeven ze niets te doen.

Laat horen wat u ervan vindt! Stuur uw reactie of klacht naar de gemeente, de vervoerder, naar de Maatschappelijke Adviesraad Albrandswaard en naar uw lokale politieke partij of naar allemaal. Want iedereen telt mee!

Annika Admiraal


Weekend weg jonge mantelzorgers

ALBRANDSWAARD - KijkopWelzijn en Stichting Albrandswaard zorgen voor ontspanning bij jonge mantelzorgers. Met een groep jongeren van 12 jaar of ouder maken zij een uitstapje naar Vierhouten.
Het weekend vindt plaats van 28 tot 30 mei.
Jonge mantelzorgers zijn jongeren die zorgen voor of zich zorgen maken om een ziek familielid. De coronatijd heeft bij hen voor een nog drukker leven gezorgd. Door het thuisonderwijs waren ze veel thuis en konden weinig ontspannen.
Tijdens het weekend moet niks! Er is tijd om te relaxen maar ook om gezellig met elkaar spelletjes te spelen en verhalen te delen. Ben of ken jij een jonge mantelzorger die het wel verdient er even uit te zijn?

Aanmelden via jongemantel
zorg@kijkopwelzijn.nl.