Kinderen die betrokken zijn bij natuur en landbouw zijn de toekomstige natuurbeschermers.
Kinderen die betrokken zijn bij natuur en landbouw zijn de toekomstige natuurbeschermers. Foto:

Bijles in het Buijtenland van Rhoon

RHOON - Op een boerderij zijn geen apen, in de winter kun je geen appels plukken en de honingbij is geen wilde bij. Veel kinderen en volwassenen weten weinig van natuur terwijl die ontzettend belangrijk is voor ons voedsel en onze toekomst. ‘Jong geleerd is oud gedaan’, dacht basisschoollerares Marlotte Bootsma en daarom ontwikkelt ze speciale natuurlessen over bijen in het Buijtenland van Rhoon, zowel voor basisscholen als voor het voortgezet onderwijs.

Marlotte: ‘Sinds 2018 geef ik Buijtenlessen in het Buijtenland van Rhoon. De eerste les was in de winter. Een jongetje wrong in de schuur van boerderij de Vlakkenburg zijn natte sok uit en zei: ,,Ik wist niet dat het zó leuk zou zijn!” Het was koud maar hij vond het buiten zijn fantastisch. Kinderen doen vaak dingen die veilig en voorspelbaar zijn en dit was avontuur."

Het verschil tussen de honingbij en de wilde. De hongingbij is afhankelijk van zijn imker, een soort vliegend vee. De wilde bij wordt bedreigd en is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet te redden met het kopen van een potje honing. Marlotte: ,,Als je de bij wil beschermen moet je dat verschil weten en dát wil ik de kinderen leren. Kinderen die betrokken zijn bij natuur en landbouw zijn onze toekomstige natuurbeschermers!"

Aanmelden scholen
Juf en meesters die ook willen bijdragen aan de ontwikkeling van de toekomstige natuurbeschermers, kunnen de natuurlessen tegen een kleine vergoeding aanvragen via Marlotte Bootsma. Dit kan tot half augustus via Buijtenwijzer@kpnmail.nl of 06 - 49932976.