INGEZONDEN

Hoezo burgerparticipatie?

Burgerparticipatie staat, ook in Albrandswaard al jaren hoog in het vaandel. Een goede zaak, want plannen realiseer je als overheid veel sneller als er breed draagvlak voor is. Zo is ook het concept voor de Omgevingsvisie Albrandswaard in 2019 tot stand gekomen, samen met 160 deelnemers en ca. 2000 contacten.

Helaas blijkt dat deze ambitie in de praktijk vaak niet meer is dan een nobel streven.

Ondanks de wettelijk verplichte burgerparticipatie komen B&W vaak met een totaal ander plan naar de gemeenteraad of worden de plannen niet nader deskundig uitgewerkt en/of teruggekoppeld. De uitkomst van een burgerparticipatie wordt op deze manier volkomen genegeerd of overruled. Dat frustreert enorm, betrokken inwoners haken vervolgens af.

Bij de plannen voor de verplaatsing van de voetbalvelden gaat het nóg even anders.

Daar werd helemaal geen overleg gepleegd met de omwonenden en belanghebbenden. Wethouder Schneider vindt dat het verplaatsen van de voetbalvelden een politiek besluit is en dat hij dus met de meerderheid van stemmen en conform ‘de uitgangspunten van onze representatieve democratie’ de plannen gewoon kan doordrukken. De coalitiepartijen VVD, CDA en Stem Lokaal gaan daarin mee en willen pas met de omwonenden gaan praten als de besluiten zijn genomen. Maar zo werkt dat niet, daar is de wet niet voor bedoeld, dat is mosterd na de maaltijd.

Natuurlijk moet er een keer een besluit worden genomen en willen wij allemaal dat de voetbalverenigingen een goede maar vooral ook (blijvend) betaalbare accommodatie krijgen op een weloverwogen locatie. Maar niet met veronachtzaming van ons polderlandschap, niet met sturing van cijfers en niet zonder overleg met de burgers.

Het ontbreekt helaas aan een goede onderbouwing, aan een integrale stedenbouwkundige- en planologische visie. Alleen al door deze foute procedure is er na drie jaar nog niets zeker, ook de nieuwe locatie voor de voetbalvelden niet. Het is daarom niet ondenkbaar de provincie alsnog met een aanwijzing komt.

Ons verhaal is helaas nog veel langer, maar ik wil besluiten met onze waardering uit te spreken voor de raadsleden die zo volhardend en ondanks alle frustraties, de burgers willen blijven vertegenwoordigen. Wij wensen u sterkte en wijsheid in de komende weken.

Namens bewoners van de Rand van Rhoon,
Thedie Binder.


Sam's Kledingactie 17 april

POORTUGAAL - De honderden vrijwilligers van Sam's Kledingactie zamelen kleding en schoenen in voor het goede doel.
Op zaterdag 17 april kan men in Poortugaal herdraagbare kleding en schoenen inleveren bij de PKN Poortugaal aan de Emmastraat 9. De Sam's vrijwilligers zullen dan van 10 tot 12 uur de goederen -geheel coronaproof- in ontvangst nemen.

Kapotte en vuile kleding, speelgoed en knuffels, handdoeken, kussens en dekbedden mogen zij helaas niet aannemen.