De GGD is afhankelijk van de levering van de vaccins.
De GGD is afhankelijk van de levering van de vaccins. Foto:

Wachten op vaccins

POORTUGAAL - Naast het gemeentehuis in Poortugaal is een tijdelijke grote vaccinatielocatie geplaatst. Tot op heden is deze nog niet in gebruik. Veel inwoners vinden dat jammer en zetten er vraagtekens bij.

Irene Warbout, woordvoerder van de GGD Rotterdam Rijnmond ligt toe waarom deze locatie nog niet open is. ,,Wij zijn afhankelijk van de levering van de vaccins. Op dit moment zijn er nog niet genoeg vaccins om alle locaties in de regio te openen. En dat is iedere week weer anders. Neem nu het Vaccin van Astrazeneca dat er opeens uit werd gehaald. We moeten steeds weer schakelen en hebben geen zicht op concrete aantallen of data wanneer de extra locaties open kunnen. Soms wordt er meer geleverd dan afgesproken en soms ook weer minder. Daarom gebruiken we nu de grootste locaties waar we veel priklijnen kwijt kunnen. Als we dan meer krijgen, kunnen we snel uitbreiden. Ieder vaccin dat er is, wordt direct weggeprikt. Dat is het doel en dat lukt zo ook.”

Er is inmiddels toegezegd dat er meer vaccins komen en deze goed gespreid gaan worden. Maar een datum is nog niet te geven. ,,Maar wie een oproep krijgt voor vaccinatie op een andere locatie, probeer er wel gehoor aan te geven”, vult Warbout aan. ,,Er wordt nu ook gekeken of de huisartsen in de locatie in Poortugaal kunnen gaan prikken. Misschien dat het daarom eerder gaat lukken om deze locatie te openen.”

In de regio Rijnmond zijn momenteel vijf grote locaties open voor het vaccineren. In Spijkenisse, The Hague Airport, Van Nelle fabriek, Sommelsdijk en Capelle a/d IJssel.