INGEZONDEN

Woningbouw in Valckensteijnse bos?

Wat schrok ik van de voorpagina van afgelopen week, dit kan niet waar zijn.

Nog niet zo lang geleden zijn wij verhuisd van Rhoon naar Poortugaal. De verhuizing was niet de bedoeling, wij hadden in Rhoon een heerlijk huis wat we volledig naar onze zin hebben verbouwd, echter werd ons woongenot erg verhinderd door de buren die tegen de erfgrens aan een enorme braai hadden gezet en deze geregeld tot diep in de nacht aan hadden en hiermee flinke overlast veroorzaakte. Meerdere keren zijn wij naar de gemeente geweest omdat er met de betreffende buren niet te praten viel. Keer op keer werden we afgewimpeld met een simpel: “je moet er onderling uitkomen, wij kunnen (willen) hier niets mee." Wij zijn er uiteindelijk zelf uitgekomen door te gaan verhuizen omdat ons woongenot weg was. Erg teleurgesteld dat het zover heeft moeten komen, maar niet lang getreurd. We wonen nu heerlijk in Poortugaal aan het Valkensteijnse bos, waar ik en vele mensen met mij, dagelijks doorheen wandel en volop geniet van het werkelijk prachtige stukje natuur binnen de gemeente. Er is behoorlijk gekapt in het bos met de mededeling dat een hoop bomen ziek waren, maar wel met de belofte dat er nieuwe aanplant zou komen. Nieuwe aanplant is naar mijn mening geen woningbouw.

Werkelijk gemeente, dat het überhaupt bespreekbaar wordt gemaakt, die paar stukjes mooie natuur, daar moet je vanaf blijven.
De gemeente is er in de eerste plaats toch om zorg te dragen voor het belang van haar inwoners en niet om de provincie tevreden te houden, ik krijg het idee dat dit bij onze gemeente andersom is. Woningbouw in Bos Valkensteijn, serieus? Dit moet je beschermen en koesteren.

Evelijne Los-Knoppe


In de Schakel van de vorige week heeft u kunnen lezen dat er gesproken wordt in de gemeenteraad over diverse bouwlocaties waar mogelijk woningen zouden kunnen worden gebouwd. Deze plannen staan beschreven in de Omgevingsvisie Albrandswaard 2040.
Dit is een plan om te kijken waar onze gemeente naar toe zou willen in de toekomst. Niets mis mee zou je denken. Het slaat wel de plank volledig mis als er in dit soort plannen staat dat het Valckensteijnse bos moet verdwijnen om daar woningen te bouwen. In het kader van de duurzaamheid en leefbaarheid is het niet wenselijk om juist een bos te slopen voor woningen. Woningen die dan tegen de Rijksweg staan gebouwd. Het Valckensteijnsebos is aangelegd als buffer tussen de Rijksweg en de woonwijk. Helaas zijn er enkele partijen van het huidige college die dit wel als mogelijkheid zien. Dit is voor EVA niet acceptabel. In de toekomst staat namelijk ook het doortrekken van de A4 gepland die dan tussen hoogvliet en Poortugaal komt te liggen. Als dit ooit zou gebeuren dan alleen verdiept. Wat staat daar dan over in deze Omgevingsvisie?
Ik roep u dan ook op om maandagavond 29 Maart vanaf 20 uur via de gemeentewebsite of YouTube mee te luisteren naar de raadsvergadering, want dan staat de Omgevingsvisie geagendeerd. Deze dient vastgesteld te worden door de gemeenteraad van Albrandswaard.

Rob Littel,
Duo-raadslid EVA