Onwerkbare situatie bij waterschap

REGIO - De heemraden van waterschap Hollandse Delta zijn maandag opgestapt. Voorlopig neemt dijkgraaf Jan Bonjer hun taken waar. Het is het gevolg van een onwerkbare situatie binnen het college van dijkgraaf en heemraden.

De Verenigde Vergadering (algemeen bestuur) van het waterschap heeft op 15 maart besloten om Peter van der Velden opdracht te geven te verkennen welke concrete oplossingen en maatregelen mogelijk zijn om de bestuurscultuur te verbeteren en de bestuurskracht te versterken.

Bij aanvang van de vergadering deelden heemraden Van Driel en Stehouwer mee dat zij per direct hun functie als heemraad ter beschikking stelden. In de loop van de vergadering stelden ook heemraden Kome, Van Nes en Van Maurik hun functie ter beschikking. Met het vertrek van de vijf heemraden treedt artikel 41, lid 6 van de Waterschapswet in werking en vervangt de dijkgraaf voorlopig het dagelijks bestuur.

Sinds het aantreden van dijkgraaf Jan Bonjer in mei vorig jaar, is het bestuur van het waterschap in gesprek over een strategisch bestuurlijk verbetertraject. Tijdens verschillende bijeenkomsten hebben de fracties onder meer geconstateerd dat een verbetering van de bestuurlijke verhoudingen noodzakelijk is.

Voor het vervullen van de ontstane vacatures voor heemraden is het na maandagavond aan de Verenigde Vergadering om, in samenspraak met Peter van der Velden, nieuwe kandidaten voor te stellen. Daarna neemt de Verenigde Vergadering er zo spoedig mogelijk een besluit over. De verwachting is dat dit proces enkele weken duurt. Tot die tijd neemt de dijkgraaf het Dagelijks Bestuur waar.