Molendijk ligt vlakbij de metro en interessant voor woningbouw.
Molendijk ligt vlakbij de metro en interessant voor woningbouw. Foto:

Omgevingsvisie:

Waar gaan we wonen, recreëren en werken?

Door Anouk Breeman

ALBRANDSWAARD - Met de komst van de nieuwe omgevingswet is de gemeente verplicht om een omgevingsvisie op te stellen. Deze toekomstvisie geeft in grote lijnen richting aan ruimtelijke keuzes voor de komende jaren. De details worden later uitgewerkt in gebiedsprogramma’s. Maandagavond werd het stuk in de commissie Ruimte besproken.

De omgevingsvisie van Albrandswaard is tot stand gekomen met de inbreng van bewoners. Van november 2018 tot november 2019 hebben bewonersavonden plaatsgevonden. Daaraan hebben 160 personen deelgenomen, aan de polls via internet hebben ruim 2000 personen deelgenomen, waarvan waarschijnlijk een groot deel een terugkerende bezoeker was.

,,Hoe representatief zijn deze aantallen bewoners eigenlijk?”, wilde Richard Hondebrink (EVA) weten. ,,Deze omgevingsvisie is niet politiek neutraal.” De plaatjes zijn mooier dan de inhoud, vond Frans van Zaalen (FRANS). ,,Ik had meer over de energietransitie in dit stuk willen terugzien. Het stuk moet concreter, ik mis onderbouwing met cijfers.”

Uitstellen

,,Het is geen wetenschappelijke studie, maar een denkrichting voor de lange termijn. De details werken we uit in gebiedsprogramma’s”, reageerde wethouder Ronald Schneider. ,,Wat is de waarde van dit document dan eigenlijk?”, vroeg Sander van der Kaaij (CDA).

,,En moeten we de omgevingsvisie per se nú vaststellen? Er komen nog allerlei grote ontwikkelingen”, vroeg Mario Bianchi (VVD) zich af. Wethouder Schneider vindt van wel. ,,Komende tijd gaan we om de tafel met de provincie. Welk bod gaan we uitbrengen voor de woningopgave? Gaan we geconcentreerd woningen bouwen, of pluksgewijs? Komende maanden gaan we daarover stevig met elkaar in gesprek. Dus daarom moeten we dit nu vaststellen.”

Sportclubs

In het raadsvoorstel geeft het college zelf al toe dat de omgevingsvisie niet helemaal actueel is. Het document is opgesteld voordat de provincie de gemeente dwong om meer woningen te bouwen.

Laten we nou eerst de komende maanden een besluit nemen over de verhuizing van de sportclubs en dan deze omgevingsvisie herijken, stelde EVA voor. Ook SL, NAP en CDA zijn het eens met de VVD om een besluit over de Omgevingsvisie uit te stellen.

,,Zo’n verrassing is die woningopgave ook weer niet”, reageerden Pvda en NAP. ,,Als je steeds kansen laat liggen om sociale woningen te bouwen, kun je verwachten dat de provincie je op het matje roept.”

Bedrijventerrein
Stem Lokaal opperde om rond het waterstoftankstation aan de Groene Kruisweg in Rhoon een bedrijventerrein in te richten. NAP en EVA noemden de burgerparticipatie onvoldoende. ,,Ik schrik van woningbouw in het Valkensteynse bos”, zei Richard Hondebrink (EVA).

De omgevingsvisie staat op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van maandag 29 maart, 20 uur.