INGEZONDEN

Eenzaamheid of
sociaal isolement?

ALBRANDSWAARD - Sociaal isolement is niet hetzelfde als eenzaamheid. Sociaal isolement is een situatie; eenzaamheid een gevoel. Wanneer iemand nauwelijks betekenisvolle, ondersteunende sociale contacten heeft, spreken we van sociaal isolement. Mensen zonder ondersteunend netwerk zijn kwetsbaarder dan mensen die over een goed functionerend netwerk beschikken. Wie sociaal geïsoleerd is, staat er bij problemen alleen voor of is aangewezen op professionele ondersteuning. Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen. Daarom is het goed om oog te hebben voor signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid. Hoe eerder eenzaamheid wordt (h)erkend, hoe meer men kan doen voor iemand. Onderstaande signalen kunnen wijzen op eenzaamheid, maar ook op andere (medische) problemen.

Verslechterde zelfzorg, vermoeidheid, hoofdpijn, verhoogde spierspanning, gebrek aan eetlust, weinig zelfvertrouwen, gevoelens van zinloosheid en uitzichtloosheid, gevoelens van verlatenheid, teleurstelling, verdriet, boosheid, verlies van vertrouwen in anderen, gebrek aan sociale vaardigheden, mensen op afstand houden, claimgedrag, op zichzelf gericht zijn en/of overmatig gebruik of verslaving
Een gevoel van eenzaamheid kan ontstaan door het overlijden van een naaste, scheiding, ziekte of beperking (van iemand zelf of een naaste), verhuizing, migratie of veranderde woonomgeving, verlies van baan en/of financiële problemen.

Signalen
Zie je signalen, maak ze bespreekbaar. Het is nooit verkeerd om uit betrokkenheid te handelen. Wie eenzaam is of iemand kent in de omgeving, kan dit doorgeven aan SWA, 010-5018322. Zij zijn er om te helpen.
‘Als je eenzaamheid bespreekbaar wilt maken, zijn er manieren om het gesprek makkelijker te laten verlopen. Lees hier meer over op de website van SWA: www.welzijnalbrandswaard.nl/nieuws.

Stichting Welzijn Albrandswaard