INGEZONDEN

EVA mist inbreng van belangrijkste stakeholder

Maandagavond is de duurzaamheidsagenda vastgesteld door de gemeenteraad. Uit de eerder gehouden commissievergadering was al duidelijk dat de meerderheid tevreden is. De oppositie is kritischer. De kritiek van EVA is als volgt samen te vatten:
Allereerst straalt dit document vooral uit dat de gemeente een afwachtende, zelfs volgende rol aan gaat nemen in de energietransitie. Want dat is waar deze agenda over gaat, de energietransitie en niet over duurzame ontwikkeling.
Het belangrijkste gemis is echter de burger. Nederland kent inmiddels meer dan 600 burgerinitiatieven die zich voor een aanzienlijk deel bezighouden met grootschalige energieopwekking. Dat is niet voor niets. Burgers nemen het onderwerp serieus, en willen zelf als belangrijkste stakeholder zeggenschap hebben over deze ingrijpende verandering, maar dan moet die kans wel geboden worden. Om die kans te bieden zal de gemeente veel meer moeten inzetten op participatie en burgerinitiatieven voorrang moeten geven ten opzichte van de ‘marktpartijen'. En juist dat lezen wij nergens terug.

Samendoen met inwoners en ondernemers is één van de verplichte speerpunten in de Regionale Energie Strategie (RES) in elke gemeente. Deze agenda moet daar dus op ingaan. Daarbij moet je eerlijk zijn en zeggen dat sommige keuzes de omgeving nu eenmaal niet mooier maken, zoals een winlocatie voor aardwarmte, zonnepanelen op alle daken, zonneweides die typerende graslanden bedekken. Het eerlijke verhaal vertellen, dat is ook precies de reden dat je alle belanghebbenden - waarvan de burgers de belangrijkste groep vormen - hierbij actief moet betrekken. Namelijk, als alle keuzes die de gemeente gaat maken een toegevoegde waarde zouden hebben, zou je ook geen maatschappelijk draagvlak hoeven te kweken.
EVA


Ingezonden brieven

Ingezonden brieven - maximaal 300 woorden - kunnen naar redactiealbrandswaard@barlokalemedia.nl worden gestuurd.