Foto: Phil Nijhuis
Foto: Phil Nijhuis

Oproep burgemeester: Ga stemmen

ALBRANDSWAARD - ,,De gemeente heeft er alles aan gedaan om te zorgen dat elke Albrandswaarder rustig, veilig en coronaproof kan stemmen”

,,We hebben verschillende maatregelen genomen om in onze gemeente coronaproof verkiezingen te organiseren. Ik roep iedereen op gebruik te maken van zijn of haar stemrecht. Doen! Want elke stemt telt mee voor de toekomst van Nederland,“ aldus Jolanda de Witte, burgemeester van Albrandswaard.

,,Stemmen kan echt veilig, ondanks corona. We richten de stemlokalen zo in dat kiezers en stembureauleden anderhalve meter afstand van elkaar houden. Stembureauleden zitten achter een kuchscherm. Ook zijn er beschermingsmiddelen beschikbaar. Stemhokjes en materialen worden regelmatig schoongemaakt.”

Drie dagen
Ook heeft de gemeente Albrandswaard maatregelen genomen om lange rijen bij en in de stembureaus te voorkomen. Burgemeester De Witte: ,,De verkiezingen zijn dit keer uitgespreid over drie dagen. Je stem uitbrengen kan op woensdag 17 maart, maar ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart. Het vervroegd stemmen is vooral bedoeld voor kiezers die behoren tot de risicogroep en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Ook anderen mogen er gebruik van maken, maar we roepen hun op zoveel mogelijk op de reguliere verkiezingsdag (17 maart) hun stem uit te brengen. Op 15 en 16 maart zijn drie stembureaus extra open tussen 7.30 en 21 uur, namelijk die in het Cultuur- en Partycentrum De Brinkhoeve, de Maranathakerk en sporthal Portland. Op 17 maart zijn ook alle andere reguliere stembureaus open.”

Het kabinet heeft aangegeven dat kiezers die gaan stemmen dit gewoon kunnen doen tot 21 uur, of zoveel langer als zij nog in de rij staan na 21 uur. Zij kunnen daarna ongehinderd naar huis, ondanks de avondklok. Dit geldt ook voor kiezers die bij het tellen van de stemmen willen kijken, zij hebben geen aparte verklaring nodig.

Druktemeter
Mochten er ondanks de spreiding over drie dagen toch wachtrijen ontstaan bij de stembureaus dan is het natuurlijk verstandig anderhalve meter afstand te houden. Soms is het beter even een ommetje te maken en later terug te komen. Burgemeester De Witte: ,,Tijdens voorgaande verkiezingen hadden we te maken met piektijden tussen 7.30 uur en 9 uur en tussen 17 uur en 21 uur. Logisch, want veel inwoners kwamen voor of na werktijd stemmen. Vanwege corona is thuiswerken nu echter voor velen de norm geworden. Daarom verwachten wij daarnaast nu extra drukte tussen 12 uur en 13.30 uur, rondom de lunchpauze. Als tip geven we daarom graag mee om indien mogelijk tussen 9 uur en 12 uur of tussen 13.30 uur en 17 uur te gaan stemmen. Op deze momenten zullen immers niet veel werkenden die nog wel dagelijks van en naar hun werk reizen gebruik maken van de stembureaus. Zo kan iedereen drukte vermijden en veilig stemmen.”

Stemmen per brief uiterlijk 12 maart op de bus
De burgemeester kan zich voorstellen dat ouderen, ondanks alle maatregelen, liever niet naar het stembureau gaan. ,,70-plussers mogen ook per brief stemmen. De uitleg hierover staat in de brief die bij hun stempas is gevoegd. Zij hoeven dus niemand anders te machtigen om voor hen te stemmen. Dat is wel zo prettig en vertrouwd.”

De briefstem moet uiterlijk vrijdag 12 maart om 17 uur worden gepost. Op de site www.albrandswaard.nl staat de uitleg voor het stemmen per brief uitgebreid beschreven en wie hierover verdere vragen heeft kan bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351.

Wat als iemand tijdens de verkiezingsdagen corona of coronaklachten heeft? ,,Blijf dan thuis en geef iemand die u vertrouwt een volmacht om namens u uw stem uit te brengen”, zegt de burgemeester beslist. ,,Zo houden we het voor iedereen veilig en gezond.”


Duurzaamheidsagenda zet in op ander gedrag

ALBRANDSWAARD - De inwoners van Albrandswaard worden de komende jaren gewezen op een meer duurzame leefstijl. Daarnaast wordt door de gemeente in de leefomgeving aanpassingen gedaan om bijvoorbeeld wateroverlast, hittestress en verlies aan dier- en plantensoorten te beperken. De gemeenteraad van Albrandswaard heeft hiervoor afgelopen maandag de Duurzaamheidsagenda 2021-2025 vastgesteld.


De bedoeling van de gedragsverandering is, om de nadelen van het veranderend klimaat te beperken of zelfs tegen te gaan. Landelijk is daarom afgesproken om in 2050 nagenoeg geen CO2 meer uit te stoten. Dit komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardgas en is een belangrijke oorzaak van de klimaatsverandering. Het vraagt om een aanpassing van iedereen, want de overstap naar een duurzame samenleving wordt merkbaar in ieders dagelijks leven.

De duurzaamheidsagenda gaat in op thema’s als duurzaam vervoer en een circulair ingerichte samenleving. Een dergelijke samenleving komt tot stand door een duurzamere manier van inkopen, meer recycling van grondstoffen, minder afval door hergebruik van grondstoffen voor nieuwe producten, minder plastic verpakkingsmateriaal om de dagelijkse aankopen en minder voedselverspilling. De gemeente kijkt daarbij naar zichzelf, de ondernemers en de inwoners. Het vraagt een fundamentele aanpassing van gedrag en levensstijl. Een bekend voorbeeld is het overstap naar aardgasvrij wonen, ook wel de warmtetransitie genoemd.
Niet alle politieke partijen vonden de Duurzaamheidsagenda ambitieus genoeg, maar zien het document als richtinggevend. Het merendeel van de raad vindt bemoeienis en betrokkenheid van inwoners en bedrijven en een goede communicatie met deze partijen essentieel voor het welslagen van het gewenste ander gedrag en leefstijl.
Wethouder Marco Goedknegt (Duurzaamheid) zal de gemeenteraad daarom drie maal per jaar actief informeren over hoe de samenleving wordt betrokken bij de uitvoering van de agenda.