Verbod op oplaten ballonnen komt niet door raad

INGEZONDEN

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad op 1 maart jl. werd de duurzaamheidsagenda aangenomen en hadden veel partijen de mond vol van het belang en de noodzakelijkheid van duurzaamheidsbeleid.

Eén agendapunt verder was dit duurzaamheidsenthousiasme echter weer verdwenen. Toen werd er namelijk gestemd over het nieuwe ‘wetboekje’ voor de gemeente, de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Ondergetekende stelde voor, namens GroenLinks en de PvdA (en later lid Voogdgeert), om het oplaten van ballonnen in onze gemeente via de APV te verbieden. Het verwoestende effect van ballonoplatingen is inmiddels algemeen bekend: vogels en zeedieren sterven erdoor en microplastics vervuilen het milieu.

Voor de goede orde: natuurlijk wilden we niet álle ballonnen verbieden. Het ging om ballonnen gevuld met helium, met alleen als doel ze op te laten in de buitenlucht.

Al in 2019 vroeg GL hier aandacht voor en daardoor werd het door de wethouder in het vergunningenbeleid voor evenementen opgenomen. De coalitiepartijen Stem-Lokaal en de VVD noemden het voorstel respectievelijk ‘overbodig’ en ‘niet handhaafbaar’. Ook het CDA, Leefbaar en gedeeltelijk EVA stemden tegen. Voor ons een vreemde constatering, want de APV is juist de plek om zoiets wél op te nemen. Vandaar dat vele gemeenten (o.a. Rotterdam, Barendrecht en Oostvoorne) dit al hebben gedaan.

De achilleshiel van het huidige vergunningenbeleid is dat er nog altijd ballonnen door particulieren kunnen worden opgelaten. Dus: op Koningsdag mag het van deze raad blijkbaar niet (want vergunningsplichtig), maar op privéaangelegenheden wel. Zonder limiet. En dat is vreemd. Want andere APV-bepalingen, zoals geluids- of geuroverlast, gelden wel voor zowel vergunningsplichtige als privéaangelegenheden.

En sinds wanneer is niet-handhaafbaarheid een reden om iets niet in te voeren? Telefoneren op de fiets, rotzooi naast de containers zetten en lachgasgebruik in de openbare ruimte zijn ook moeilijk te handhaven, maar, terecht, wel verboden.
Het blijft verbazingwekkend: op dezelfde avond onderstrepen verschillende partijen eerst het belang van duurzaamheid, maar vegen later een écht duurzame toevoeging op de APV van tafel.

James Scharink
Fractievoorzitter GroenLinks Albrandswaard


Twintig leerwerkplekken op The Greenery Campus

BARENDRECHT - Vanwege het succes van deze nieuwe vorm van middelbaar beroepsonderwijs heeft The Greenery Campus in het schooljaar 2021/2022 opnieuw plaats voor twintig BBL- leerlingen die kunnen worden opgeleid tot logistiek medewerker of vrachtwagenchauffeur.

Het initiatief voor onderwijs-op-de-werkplek in de regio Barendrecht is afgelopen schooljaar genomen door de The Greenery, STC Group uit Rotterdam en Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Door de lessen in een werkomgeving te verzorgen, kan de theorie onmiddellijk in praktijk worden gebracht. De kans is zo groter dat studenten binnen een jaar het mbo 2-diploma behalen. Daarna bestaat de mogelijkheid om door te stromen naar een vervolgopleiding tot vrachtwagenchauffeur, logistiek teamleider of logistiek supervisor. Kortom, een opleiding met perspectief die volop kansen biedt om door te groeien.

In het schooljaar 2021/2022 is er plaats voor twintig BBL-leerlingen. Zij komen in dienst van STL en worden gedetacheerd bij The Greenery of bij dochterbedrijven Dijco en Hollander Barendrecht. Hier leren ze vier dagen per week in de praktijk het vak van logistiek medewerker of vrachtwagenchauffeur. Eén dag in de week krijgen zij les van mbo-docenten van de STC Group.
De opleidingen tot logistiek medewerker en vrachtwagenchauffeur gaan in september van start. Voor meer info: www.stlwerkt.nl/greenery.