Vervolg voorpagina

Gemeente belooft ondernemers te helpen

VVD en EVA wilden van de wethouder weten welke leges de gemeente juridisch kan kwijtschelden. En wat dat de gemeente dan kost.

Voorstel
,,Ik heb meer tijd nodig om dat op een rijtje te zetten”, antwoordde wethouder Marco Goedknegt. ,,Waarschijnlijk is er meer nodig dan een motie in de raad. De komende weken ga ik uitzoeken wat we kunnen doen met welke leges. En voor welke groep ondernemers. Ik kom hier in de volgende raadsvergadering op terug met een voorstel.”
,,Kunt u die aanslag voor het Wapen van Poortugaal dan uitstellen tot u dit heeft uitgezocht?”, vroeg Richard Steger (NAP). ,,Dat is de portefeuille van de burgemeester. Samen gaan we ons uiterste best doen om eruit te komen met deze ondernemer”, beloofde wethouder Goedknegt.

Duwtje in de rug
EVA ziet meer in een inventarisatie bij de ondernemers, om te vragen waar ze tegenaan lopen. ,,Ondersteuning is niet alleen financieel, maar is soms ook een duwtje in de rug naar het juiste loket in Den Haag”, zei Richard Hondebrink (EVA).
,,Waarom kan het niet allebei?”, vroeg James Scharink (GL) zich af. ,,We kunnen toch eerst de horeca-ondernemers helpen en later de andere ondernemers?” GroenLinks vroeg wethouder Goedknegt om ook te kijken naar eerlijk lokaal inkopen van bijvoorbeeld cadeautjes voor leerkrachten en bezorgmaaltijden voor ouderen.


Gemeenteraad stemt in agenda duurzaamheid

,,Dit stuk gaat meer over energietransitie dan over duurzaamheid”, merkte Mariëlle Vergouwe (EVA) op. ,,Deze agenda kan alleen maar slagen als bewoners, bedrijven en organisaties hierin goed worden betrokken. We verwachten immers forse investeringen van bewoners om hun huis te verduurzamen. Energiecollectief Albrandswaard en bewoners zijn nu niet genoeg meegenomen.” Ook vindt EVA de agenda niet concreet genoeg. EVA diende daarom, samen met VVA, een motie in die het college oproept om binnen drie maanden met een concreet uitvoeringsplan te komen.

,,Het is lastig om binnen drie maanden een plan voor de komende vijf jaar vast te stellen. Daarvoor is dit onderwerp té dynamisch”, reageerde wethouder Goedknegt. ,,We gaan praten met inwoners en bedrijven, daarna plannen we de volgende stap en bepalen we de doelen voor de komende tijd. U krijgt dus eigenlijk meer dan waar u om vraagt. Er zijn overigens al bewonersavonden geweest. Als daar 30 bewoners op af komen, ben ik al blij. Dat betekent dat verduurzamen voor die duizenden andere bewoners nog ver van het bed is.”


Veel kijkers voor ‘Het Zaad van Karbaat’

BARENDRECHT - De eerste aflevering van de documentaire reeks over de Barendrechtse arts Jan Karbaat is maandagavond goed bekeken. Volgens de Stichting Kijk Onzerzoek waren er 865.000 kijkers. De serie ‘Het Zaad van Karbaat' vertelt het verhaal van de arts die in meer dan 65 gevallen zijn patiënten insemineerde met zijn eigen sperma.

Het nieuws dat wijlen vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat zijn eigen zaad gebruikte om meer dan 65 van zijn patiënten te insemineren, schokte de wereld. Het Zaad van Karbaat vertelt hoe dat kon gebeuren en hoe het nieuws de moeders, nazaten, en betrokkenen raakt; het emotionele trauma van het leren leven met een veranderde genetische afkomst. Kijk op maandag 8 en 15 maart om 20.30 uur NPO 2.