INGEZONDEN

Aandacht voor horeca

In januari heb ik contact opgenomen met iemand van de Gemeente Albrandswaard, het was weer tijd om onze exploitatievergunning te verlengen – dat moet om de vijf jaar. Dus ik bel met een mevrouw en leg haar uit dat het Wapen van Poortugaal al 20 jaar dezelfde eigenaresse heeft en dat er niets op de vergunning wijzigt. Dezelfde eigenaresse, dezelfde chef, dezelfde sous-chef, dezelfde bedrijfsleidster. Het aantal m3 is hetzelfde en ook het terras. Ik vraag: ‘is gewoon een verlenging ook mogelijk met de huidige gegevens die al 20 jaar bekend zijn?’ Nee zegt ze, want nu staat er als openingstijd 5 uur op de vergunning en ik neem aan dat het niet meer klopt? Nee dat klopt, wij gingen maar 1 keer per jaar om 5 uur open voor de paardenmarkt, maar ook die is niet meer op het dorp.

Wij zijn alle bijna een jaar dicht, en vechten om te overleven, een vergunning aanvragen, waar hij verlengd kan worden is dan toch ook een optie? Nee helaas, alles moet u opnieuw aanvragen. 10 euro E-herkenning en 296,60 euro als legeskosten voor de ‘aanvraag’. Ze gaan nu beoordelen of de exploitatie in strijd is met het bestemmingsplan? Kijken of de leefomgeving de aanvraag aankan? Of dat het de openbare orde ontoelaatbaar nadelig beïnvloed?

Ik begrijp alle regels, maar deze kosten die zo onnodig zijn, kan je er gewoon niet bij hebben, daar moeten we heel veel afhaalgerechten voor verkopen.
We hebben een Gemeentelijk monumentaal pand maar worden nergens geholpen door de Gemeente. Wij hebben een 10 euro voucher voorgesteld voor alle BAR-medewerkers met kerst 2020, leuk voor de lokale medewerkers en een grote steun voor een gesloten restaurant. Geen antwoord gekregen.

Docenten op scholen krijgen een cadeautje, maar niet verzorgd door meerdere horeca, maar slechts door 1 bedrijf. Ouderen kunnen maaltijden bezorgd krijgen, wij zijn daar eenmalig in april 2020 voor gevraagd, elke week koken dezelfde twee ondernemers. We zijn straks bijna een jaar dicht, maar het zou misschien minder eenzaam voelen als je ook eens een keer wat zou horen vanuit de Gemeente.
Misschien dat iemand dan het wapen van Poortugaal zou willen kopen? Maak er een bieb van, een kinderdagverblijf, een fietsenwinkel. Of een woonhuis ook leuk!

Kate Huizer, Eigenaresse
Wapen van Poortugaal