Foto: Water Natuurlijk.
Foto: Water Natuurlijk. Foto:

Huisbezoek per telefoon

Hulpvragen direct in behandeling

ALBRANDSWAARD - In september 2019 is Stichting Welzijn Albrandswaard op verzoek van Gemeente Albrandswaard gestart met het uitvoeren van huisbezoeken bij mensen van 75 jaar. Mensen kregen bezoek van ouderenwerker Yvonne Schults en/of een vrijwilliger en gingen in gesprek over hoe het met hen gaat. Bekeken werd of er een hulpvraag bestond op het gebied van bijvoorbeeld wonen, gezondheid, vervoer, tijdsbesteding en zelfredzaamheid. Zo’n huisbezoek is namelijk voornamelijk bedoelt als preventie.

Omdat persoonlijke ontmoetingen momenteel alleen in noodgevallen worden gepland, bellen de huisbezoekers eerst op voor een gesprek. Indien gewenst komen de huisbezoekers, zodra corona het weer toelaat, alsnog op bezoek voor een persoonlijk gesprek. Op verzoek komen ze uiteraard ook langs of bellen ouderen van andere leeftijdscategorieën. Neem hiervoor contact op met 010-5018322.
Huisbezoekers bespreken hoe men op een zo positief mogelijke manier ouder kan worden. Nu mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, is ondersteuning wettelijk geregeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Denk hierbij aan: Huishoudelijke hulp, hulp bij maaltijdverzorging en/of verzorging van kinderen, aanvraag vervoerspas voor BAR-vervoer of Valys en hulpmiddelen zoals scootmobiel, rolstoel, enz. Ook woningaanpassing/woonhulpmiddel om langer zelfstandig te wonen, hoe men meer sociale contacten kan krijgen en vaker kunt meedoen aan activiteiten valt onder de Wmo. Net als hulp bij het aanbrengen van structuur in de dag, hulp bij aanleren van vaardigheden, zoals administratie, geldzaken, het maken van afspraken of de mogelijkheden voor dagopvang/ dagbesteding.
Daarnaast krijgt men informatie over de diensten van SWA, zoals een maatje, steunpunt Mantelzorg of het vrijwilligerspunt.


Mol waardevol

REGIO – Er worden minder mollen gedood door waterschap Hollandse Delta. De partij Water Natuurlijk is daar blij mee, vertelt voorzitter Joost Kievit.
Water Natuurlijk zit in het algemeen bestuur van het waterschap. In 2019 vroeg de partij aandacht voor de onnodige bestrijding van mollen op de dijken.

Mol waardevol
De mol is een belangrijk onderdeel van het ondergrondse ecosysteem. De gangen die hij graaft dragen bij aan de structuur van de bodem en helpen bij de afvoer van regenwater. Als roofdier zorgt het dier voor een natuurlijk evenwicht in de bodem. Voldoende reden om terughoudend te zijn bij het doden van deze dieren. Onnodig dieren doden vindt Water Natuurlijk ook niet acceptabel.
,,Dat neemt niet weg dat het dier door z’n graverij ook schade aan de grasmat kan veroorzaken. In sommige gevallen kan hierdoor een veiligheidsrisico ontstaan. De veiligheid van de waterkeringen staat uiteraard voorop”, beseft Kievit.

Aanpassing beleid
Door het stellen van schriftelijke vragen, overleg en het inbrengen van argumenten uit wetenschappelijk onderzoek wist Water Natuurlijk het college van dijkgraaf en heemraden te overtuigen. De bestrijding van mollen kon een stuk minder.

Het beleid werd aangepast. De dijken worden nu geïnspecteerd en pas bij een bepaald vastgesteld schadebeeld aan de grasmat volgt bestrijding. Inmiddels is ervaring opgedaan en is er een tussenrapportage gemaakt. Een forse daling van het aantal gedode mollen wordt hiermee zichtbaar. In het eerste kwartaal van 2018 werden 2252 mollen gedood. Een jaar later waren dat er 1463. In het eerste kwartaal van 2020 werden er nog maar 924 mollen gedood.
De rapportage van het waterschap Hollandse meldt ook dat door de nieuwe werkwijze de waterveiligheid nergens in gevaar is gekomen.