Goede voornemens om verder te leren

ALBRANDSWAARD - Wie beter Nederlands wil leren lezen en schrijven of beter met de computer wil leren werken, heeft in Albrandswaard verschillende mogelijkheden.

,,In Albrandswaard zijn er ongeveer 1750 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.” vertelt Suzanne Vonk, netwerkcoördinator Basisvaardigheden. ,,Goed kunnen lezen, schrijven en de computer gebruiken zijn tegenwoordig steeds belangrijker om al je zaken goed te kunnen regelen.”

Er zijn mogelijkheden voor mensen die in Nederland geboren zijn en hun Nederlands weer extra willen oefenen. ,,Sommige mensen hebben wel basisonderwijs gevolgd, maar hebben daarna niet veel meer gelezen en geschreven. Dat was niet nodig voor hun dagelijks leven”, zegt Vonk. ,,Wat mensen vaak vergeten: taal is een vaardigheid. Als je het niet gebruikt, dan kun je het kwijtraken. Maar gelukkig kun je het ook weer leren.”

Ook zijn er cursussen voor mensen die nieuw zijn in Nederland en de Nederlandse taal (beter) willen leren. De enige eis is dat mensen hun inburgeringsexamen gehaald hebben of geen verplichting meer hebben. Er zijn verschillende cursussen, bijvoorbeeld gericht op opleiding, werk of gezondheid.

Aanmelden bij Taalpunt
De cursussen worden de gemeente gesubsidieerd, men betaalt alleen een eigen bijdrage van 50 euro. De meeste cursussen gaan ook door in de corona-tijd.
Vanwege corona is het Taalpunt alleen telefonische en via email bereikbaar: taalpuntpoortugaal@debibliotheekaanzet.nl en
088 - 242 50 50.


Steevast en Goedemorgen

ALBRANDSWAARD - Als in februari weer ruimte ontstaat om gasten te ontvangen zullen de programmamakers van Goedemorgen Albrandswaard en Steevast op Zondag dat meteen weer gaan doen. Momenteel worden alle programma’s bij RTV Albrandswaard nog in corona-format uitgezonden. Voor het programma-aanbod kan men de website www.rtvalbrandswaard.com bezoeken.


Yoga voor mantelzorgers

ALBRANDSWAARD - Voor mantelzorgers is het zonder corona al een uitdaging om de balans te behouden tussen draagkracht en draaglast. Deze tijd van corona is een extra zware belasting op de mantelzorgschouders. Er komt minder tot geen bezoek, dus minder afleiding, luisterend oor en/of ondersteuning. Het gemis van lotgenotencontacten van mantelzorgers onderling en professionele ondersteuning wordt nu vaak anders ingezet. Kinderen gaan niet naar school, waardoor ouders naast het thuis werken, kinderen helpen met online lessen en moeten misschien ook nog de zorg voor een kind met een beperking of handicap op zich nemen. Dit alles maakt het pakket zwaar en is het van belang om een rustmoment te kunnen pakken voor jezelf en hierdoor weer wat energie op kunnen doen.

Al enige jaren verzorgt Karin Noordzij, yogadocente, yogalessen voor mantelzorgers die zijn geregistreerd bij Steunpunt Mantelzorg. Zij helpt hen bij behoud van balans en geeft praktische oefeningen en een moment van ontspanning mee aan mantelzorgers, dit alles op een deskundige en ontspannen wijze.

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om yoga in groepsverband voort te zetten. Maar om u toch te kunnen voorzien van een dit fijne moment van ontspanning is Karin bereid de lessen online voort te zetten. Het voordeel is dat er nu een onbeperkt aantal deelnemers kunnen aanmelden.

Hoe gaat dit in zijn werk: Download de gratis app Hangout van Google. Meldt u aan via Karin.Noordzij@anima4ever.nl. Creëer een rustig hoekje voor jezelf. Huisgenoten kunnen ook meedoen. 10 minuten voor de les staat de mail met de inlogcode voor u klaar.

De kosten zijn 5 euro per les en worden geind via een betaalverzoek.
Vragen kan men stellen via Steunpunt Mantelzorg SWA, T. 010-5018322 of M. mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl of met Karin Noordzij, T. 06-24227409