Laagdrempeligere en snellere hulp

ALBRANDSWAARD – De gemeente Albrandswaard kan inwoners die zorg, ondersteuning of begeleiding naar werk nodig hebben in de toekomst nog beter helpen. Dat doet zij samen met maatschappelijke partners en inwoners. ,,Samen zorgen we ervoor dat inwoners sneller en beter hulp of ondersteuning krijgen als ze dat nodig hebben”, reageert wethouder Mieke van Ginkel. ,,Op die manier kunnen we ook voorkomen dat problemen groter worden.” Dit is vastgelegd in de Nota integraal beleid sociaal domein.

,,Door eerder hulp in te zetten, zal hulp in veel gevallen minder intensief zijn en korter duren”, aldus de wethouder. Een voorbeeld: een jongere die specialistische jeugdzorg nodig heeft, komt op een wachtlijst. Maar in de tussentijd kan hij al opgevangen worden door een vereniging of Stichting Welzijn Albrandswaard. ,,Hij kan bijvoorbeeld al gaan boksen om agressie kwijt te kunnen of in teamverband sporten. Belangrijk is dat hij – voor zover dat lukt – een normaal leven kan leiden.”

Nota
De Nota integraal sociaal domein is opgebouwd rondom een drietal pijlers: partnerschap en ruimte voor burgerinitiatief, ruimte voor leren en experimenteren en integrale samenwerking en zorg dichtbij. Voor de totstandkoming van de nota is veel inbreng opgehaald bij de partners uit het sociaal domein via onder andere een participatietraject. Van Ginkel: ,,Zowel de doelgroepen van het beleid, de Maatschappelijke Adviesraad, vrijwilligers, mantelzorgers en veel maatschappelijke organisaties hebben input geleverd.”

Drie wetten in één
De nota omvat het gehele sociale domein. Door de Participatiewet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en Jeugdwet gezamenlijk onder te brengen in de Nota integraal beleid sociaal domein, kan sterker geacteerd worden op eventuele multi-problematiek. Eén beleidsplan maakt het makkelijker om zaken aan te pakken dan drie aparte beleidsplannen. Van Ginkel: ,,Door verbinding met het maatschappelijk middenveld én één nota waarin zaken kunnen worden verweven, hebben we meer mogelijkheden en kunnen we zaken laagdrempeliger aanpakken. Dat resulteert in nog betere zorg voor onze inwoners. Want we vinden dat al onze inwoners zich moeten kunnen ontwikkelen en meedoen in de samenleving. Dat is ons doel.”

Na de vaststelling van de Nota integraal beleid sociaal domein door de gemeenteraad wordt een publieksvriendelijke versie van de nota verspreid.


Avond voor jonge mantelzorgers

ALBRANDSWAARD - Op vrijdag 22 januari organiseert KijkopWelzijn in samenwerking met SWA een gezellige avond voor jonge mantelzorgers. Een jonge mantelzorger is een kind of jongere met een familielid die verslaafd, gehandicapt, ziek is of een psychische problemen heeft. De jongere zorgt voor een familielid of maken zich zorgen over een familielid.
Op vrijdag 22 januari gaan mantelzorgers van 12 jaar en ouder om 19 uur, 30 seconds spelen.
De gratis activiteit vindt plaats in BLOK0180, Haarspitwei 9 in Barendrecht. Aanmelden via
jongemantelzorg
@kijkopwelzijn.nl of stuur via Instagram een DM naar
jb_kimschrijvers.